Crvena lista

Građani Kosova koji žele da uđu u Njemačku moraće da poseduju negativan PCR test na prisustvo koronavirusa, prenosi Gazeta Express.

Kosovo se od petka nalazi na “crvenoj listi” 20 zemalja koje, kako su objavile vlasti u Njemačkoj, podležu strožijim ograničenjima ulaska na njemačku teritoriju.

Putnici iz zemalja koje su zabilježile više od 200 novih slučajeva na 100.000 stanovnika mogu ući u Njemačku samo ako podnesu negativan PCR test.

Prema podacima njemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova, policija na aerodromima sistematski provjerava da li putnici poseduju negativni test, dok se na kopnenim granicama prema ostalim članicama Evropske unije, u kojima nema granične kontrole, obavljaju nasumične inspekcije.

Tako se na aerodromu u Frankfurtu, jednom od glavnih centara vazdušnog saobraćaja u Evropi, uglavnom provjeravaju da li putnici imaju pismene deklaracije o ulasku u zemlju i negativan test na koronavirus.

Ove inspekcije, vrše se i direktno u avionu.

Takođe na minhenskom aerodromu policija je pojačala svoje prisustvo u iste svrhe.

Na tzv. "crvenoj listi", pored Kosova, nalaze se i Albanija, Andora, Bolivija, BiH, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati, Slovenija, Sjedinjene Države, Estonija, Iran, Izrael, Kolumbija, Letonija, Liban, Litvanija, Sjeverna Makedonija, Meksiko, Crna Gora, Panama, Portugal, Češka, Srbija i Palestina.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express