Poplavljena kuća Ejupa Krasnićija (Krasniqi) koji ocjenjuje da im je naneta šteta oko 3 hiljade eura

Ejup (Krasniqi) Krasnići iz Vučitrna i Živorad Nićić iz Lepine kod Prištine, nisu dobili nadoknadu za štetu koju su pretrpeli usljed poplava koje su prije dvije nedjelje pogodile Kosovo usljed obilnih padavina.

Porodica Krasnići i Nićić, koje su iz svojih domova morale da se evakuišu na par dana, sada sagledavaju štetu jer im je voda ušla i u kuću.

Komisija za procjenu štete opštine Vučitrn posjetila je porodicu Krasnići ali Ejup napominje da još uvijek nije dobio nikakvu finansijsku pomoć od države ili nekog drugog.

„Posjetili su nas, bili su u mojoj kući dva ili tri minuta i procjenili (štetu), zapisali na nekim papirima ali nisu nam rekli koji je iznos“, kaže on.

Ejup ocjenjuje da im je naneta velika šteta, oko 3 hiljade eura.

„Samo u dnevnoj sobi je šteta preko 3 hiljade eura, imao sam novu kuhinju, kupio sam je za 2500 eura, vrata se ne otvaraju, velika je šteta, potrebno je 500 eura da se obnovi samo kuhinja. Imao sam drva, ali velika voda ih je odnela“, priča Ejup za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Dodaje da pokušava da sanira štetu koja je uzrokovana poplavama, te da ukloni vodu iz kuće.

„Pokušavam da je očistim, ali ne mogu ništa, još uvijek ima vode u kući“, ponavlja Ejup Krasnići.


Živorad Nićić vidno je razočaran što predstavnici lokalnih vlasti iz opštine Gračanica, na čijoj teritoriji pripada mjesto u kome živi, još uvijek nisu došli da ih obiđu, dezinfikuju mu kući i procjene štetu.

Takođe, Živorad Nićić iz Lepine kod Prištine, 13. januara je uspio da uđe u svoju kuću nakon što se dva dana proke toga izlila rokeka Sitnica koja mu je, osim dvorišta i pomoćnih prostorija, poplavila i kuću.

“Sada skupljam drva, nemam ogrokev pa skupljam to što je voda odnela”, priča Nićić za Radio Slobodna Evropa (RSE) i dodaje da posljednjih nedjelju dana pokušava da izbaci vodu iz kuće, posuši zidove i ukloni namkeštaj koji je voda uništila.

Ponovni susret sa porodicom Nićić

RSE je 12. januara objavio priču o četvoročlanoj porodici Nićić čije je domaćinstvo bilo pod vodom usljed poplava koje su zahvatile gotovo sve regione Kosova. Živorad je tada poručio da strahuje od povlačenja vode, jer će tek tada moći da vidi pravu štetu.

“Napravila je (voda) haos, zidovi su mokri, iz Crvenog krsta su nam dali sušilicu, pa je uzeli kažu treba i na drugo mjesto, šta znam”, poručuje sada Nićić vidno razočaran što predstavnici lokalnih vlasti iz opštine Gračanica, na čijoj teritoriji pripada mjesto u kome živi, još uvek nisu došli da ih obiđu, dezinfikuju mu kući i procjene štetu.

“Juče su nam doneli jedno pet balona voda, ja im kažem vode imamo do grla, šta će nam voda više”, navodi on.

Ipak, nekoliko humanitarnih organizacija kao što su "Srpska solidarnost” iz Srbije i “Majka devet Jugovića” sa Kosova su porodici Nićić doneli pomoć u vidu prehrambenih i higijenskih paketa.

Vladika Teodosije iz Eparhije raško-prizrenske Srpske parvoslavne crkve (SPC) na Kosovu je porodici Nićić pomogao i finansijski.

“Dao nam vladika boga mi 300 eura”, kaže Živorad Nićić ali ponavlja da je pričinjena šteta mnogo veća od toga.

Kako kaže, prvi sprat kuće je u potpunosti uništen a “sanaciju štete otežavaju i zimski uslovi”.

“Boga mi treba da prođe dugo vremena, do ljeta tamo. Živimo sada u jednoj prostoriji, ove druge su se navlažile, vlaga se pojavila nenormalno”, napominje Živorad.

Takođe, u poplavama mu se udavila stoka, odnosno osam praseta i oko 20-ak pernatih životinja.

Hitni fond milion eura

Aktuelni premijer Kosova Avdulah (Avdullah) Hoti obećao je 14. januara da će sutradan (15. januar) biti formiran Fond za vanredne situacije kako bi se opštinama pružila.

Međutim, Vlada Kosova je fond od milion eura izdvojila 22. januara a raspodjela sredstava još uvijek nije započela.

Tim sredstvima bi trebala da bude nadoknađena materijalna šteta na stambenim jedinicama dok će štetu na infrastrukturi pokriti opštinski budžeti.

Ministarstvo lokalne samouprave će postaviti kriterijume na osnovu kojih će se vršiti nadoknada a uspostaviće se i međuresorna komisija za verifikaciju, ocjenu i koordinaciju procesa po pitanju dodjele sredstava opštinama.

Izvršni direktor Asocijacije kosovskih opština Sazan Ibrahimi je za RSE rekao da opštine nastavljaju sa procjenom štete i da se zbog toga još uvijek ne zna tačan iznos.

„Nisu mogli sve da završe, jer u nekim oblastima još uvijek ima vode. U nekim domaćinstvima još uvijek ima vode. Opštine prikupljaju sve podatke i šalju ih centralnim institucijama. Generalna procjena štete još nije urađena ali se procenjuje da je šteta na milione eura“, kaže Ibrahimi.

Prije dvije nedjelje, pojedine regione Kosova su zahvatile velike poplave a među najpogođenijim opštinama su Mališevo, Kosovo Polje, Vučitrn, Đakovica, Klina i druge.