Lider AKR-a

Predsjednik Alijanse za novo Kosovo Behgjet Pacolli ocjenio je da je kašnjenje u uspostavljanju Zajednice srpskih opština "gubljenje vremena" i da premijer Albin Kurti svoje obaveze treba da ispuni bez kontroverzi, kao što je to bilo u slučaju sa zemljištem manastira Visoki Dečani, prenosi Ekonomia onlajn.

Pacolli je savjetovao Albina Kurtija da bude oprezan u odnosu sa međunarodnim partnerim.

"Preporučio bih vladi da bude oprezna. Ako ima čast da sprovede nešto, kao što se desilo sa Dečanima, da to uradi bez kontroverzi, da ne dođe u nezavidnu situaciju, kakve su Kosovo dovele ovdje gdje je sada u odnosima sa međunarodnim partnerim. Vlada treba da zna šta mora da uradi i ako postoji bilo kakva obaveza koju namjerava da ispuni, to uradi odmah. Svako odbijanje sprovođenja ZSO je gubljenje vremena, jer kada nešto ne sprovedemo, sledi odugovlačenje i uvijek je konstantan pritisak na Kosovo“, kaže Pacolli.

Naveo je i da uspostvljanje Zajednice srpskih opština ne koči Ustav, zbog čega kritikuje Kurtijeve postupke.

"Vjerujem da je Vlada donela odluku o tome i Vlada će to uraditi. Ne vjerujem da neko sprečava Kurtija da sprovede dogovore ili obaveze koje postoje. On je 'zabarikadiran', čak i bojkotovan od parlamenta, kada radi bez ikakve rasprave sa opozicijom. Sam povlači poteze, a onda ih obrazlaže", primjetio je Pacolli.

Uvjeren je da formiranjem ZSO može da se završi dijalog sa Srbijom.

"Ne vjerujem da će se sada desiti čudo, ali će sigurno izvršiti pritisak na Kosovo da sprovede neke obaveze, kao što se desilo sa Dečanima. Naravno i za ZSO. A, sprovođenje ovih obaveza, značiće da je Kosovo spremno da vodi dostojanstven dijalog“, rekao je Pacolli.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online