Izbori 2021.

„Daka se ponašala poput marionete u rukama Kumova i Samoopredjeljenje (VV) nije moglo da je zaustavi“, ovim se riječima kasno sinoć oglasila stranka kojoj se u javnosti na Kosovu već pripisuje pobjeda na vanrednim izborima i koja najavljuje upravo ovakav ishod 14. februara.

Međutim, najnovijim glasanjem CIK-a kasno sinoć, za sada je potvrđena odluka ovog tijela da se pet kandidata za poslanike Samoopredjeljenja, među kojima i Albin Kurti, ne mogu kandidovati na poslaničkoj listi za izbore, zato što su pravosnažno osuđeni u periodu od posljednje tri godine.

Oni su samo dio od ukupno 47 imena koja dolaze iz gotovo svih glavnih partija sa ovakvim krivičnim dosijeom. Dok su pojedine partije zamjenile preko 20 spornih kandidata, Samoopredjeljenje, AAK i NISMA, odlučili su da svoje kandidate za poslanike koji su bili u sukobu sa zakonom, ipak ne uklone sa lista.

CIK je nakon odluke Ustavnog suda Kosova o neustavnosti glasa osuđenog poslanika Etema Arifija u prethodnom sazivu, kojom je i pala vlada Avdullaha Hotija, uveo novu proceduru prema kojoj kandidatu za poslanika koji je u posljednje tri godine pravosnažno osuđen, ne može biti odobrena kandidatura za poslanika.

Među kandidatima koji su imali problema sa zakonom bilo je i onih koji su sudskom presudom morali da plate kaznu za nepropisno parkiranje ili su osuđeni zbog nanošenja lakših tjelesnih povreda i upravo su to bili neki od argumenata Samoopredjeljenja, NISMA-e i AAK, da odbiju da zamjene i ostale sporne kandidate, kako su to učinile druge stranke, koje su izglasane za razliku od njih.

Još jedan od njihovih argumenata proteklih dana bio je taj da CIK-u praktično identična situacija nije bila problematične za izbore 2019, ali jeste za predstojeće izbore u februaru, te da iza ove odluke vide politički uticaj na Valdetu Daku koja je „dio plana da se politički zaustavi Albin Kurti“.

„Skandalozno glasanje u CIK-u potvrdilo je ono što smo govorili već nekoliko dana: Valdete Daka djeluje pod pritiskom i pod kontrolom stranaka PLAN-a, koje žele da zaustave otimanje države. Tolika je kontrola koja se vrši nad Valdete Daka, a preko nje i nad CIK-om, da po prvi put predsjedavajuća CIK-a nije odobrila preporuku Kancelarije za verifikaciju političkih subjekata, već ju je oborila“, navelo je noćas Samoopredjeljenje u saopštenju za medije.

Šta se promjenilo u odnosu na 2019.

Međutim, kako su i ranije objašnjavali iz CIK-a, ranijom presudom Vrhovnog suda Kosova kandidatura za poslanika mogla je biti odbijena jedino sudskom presudom uz koju je kaznom eksplicitno propisano da se osuđenom istovremeno i oduzima pravo da bude biran ili vrši javnu funkciju u određenom periodu. Upravo ova odluka Vrhovnog suda ukinuta je najnovijom odlukom Ustavnog suda koji je definisao da osoba osuđivana u protekle tri godine ne može biti poslanik.

Među onima koji su kritikovali odluku Ustavnog suda bio je i njegov bivši predsjednik Enver Hasani, koji je rekao da je greška ovog tijela to što nisu precizirali kolike kazne i za koja krivična djela sprečavaju osuđene da budu kandidati za poslanike.


Oni su podsjetili upravo na preporuku Kancelarije za verifikaciju političkih subjekata da se glasa za već predložene izborne liste.

Ova odluka je doneta juče u prvom dijelu dana, a što je Samoopredjeljenje odmah podržalo. Međutim, ne i CIK, koji je prijedlog odbacio većinom glasova.

Daka se inicijalno pravdala nejasnim tumačenjem ove kancelarije.

„CIK je doneo antiinstitucionalnu odluku i zatražio da se liste glasaju pojedinačno. Naravno, jedina svrha ove odluke bila je svrgavanje liste Pokreta Samoopredjeljenje, s obzirom na to da se u CIK-u može dobiti većina glasova uz savezništvo između Valdete Dake, predstavnika PLAN-a i manjina“, sada navodi LVV.

Oni međutim upozoravaju i na „ogromnu podršku građana“:

„Više od polovine izrazilo je opredjeljenje za promjene. Sve stare stranke koje su preuzele državu i Valdete Daka, zajedno nemaju toliku podršku kao Pokret Samoopredjeljenje!“

Stoga njihovi napori da zaustave Pokret neće uspjeti, poručuju iz LVV, dodajući da su ostali dosljedni principijelnosti.

Kao dokaz za to navode i to što su i na sinoćnom glasanju glasali za spiskove drugih političkih partija, „uprkos korupciji i lošoj vlasti koju oni predstavljaju“.

„Naravno, ni mi nismo očekivali da budu poštovani, jer ljudi koji nikada nisu poštovali Kosovo i njegove građane, neće moći da poštuju LVV. Nismo iznenađeni njihovim ponašanjem, jer je isto, sada već dvadeset godina. Ali situacija se radikalno promjenila i njihova anksioznost i panika mogu pokrenuti nedavne ilegalne i antidemokratske akcije, ali to će se uskoro završiti“.

Samoopredjeljenje sada najavljuje da će iskoristiti „sve zakonske mogućnosti“. Praktično teče 24-časovni rok da se podnese žalba na ishod sinoćnog glasanja CIK-a, a LVV je treća stranka koja je najavila podnošenje žalbe nakon što su se odmah po završetku glasanja sinoć prvo oglasili NISM-a i AAK.

„I uvjereni smo da će 14. februara naša lista biti overena, izglasana i pobjednička, puna i sa svim imenima, jer smo u pravu!“ – poručilo je na kraju saopštenja Pokret Samoopredjeljenje.