Izbori 2021

Jedna od 47 osoba koje su pogođene presudom Ustavnog suda da osobe koje su u protekle tri godine osuđene zbog nekog krivičnog djela ne mogu da se kandiduju za poslanike jeste i predsjednik Samoopredjeljenja (VV) Albin Kurti, piše Lajmi.net.

O mogućoj zamjeni za Kurtija kao nosioca liste mnogo se raspravljalo nakon odluke Centralne izborne komisije da zabrani njegovu kandidaturu. Vjosa Osmani, Glauk Konjufca, Haki Abazi, Arben Vitia i Besnik Bislimi neka su od imena koja se u medijima pominju kao mogući kandidati.

Može li tako nešto izazvati podjele u Samoopredjeljenju i koje su mogućnosti te političke stranke na izborima 14. februara?

Analitičar Shkodran Ramadani rekao je da ne misli da će doći do podjela unutar tog pokreta i kaže da će Kurti biti kandidat za premijera i da Samoopredjeljenje neće imati drugog kandidata za to mjesto.

“To će se dogoditi čak i ako mu Centralna izborna komisija ne dozvoli da se kandiduje za poslanika jer uprkos odluci postoji mišljenje da je 'Kurti sljedeći premijer Kosova'", rekao je Ramadani.

On dodaje da to može izazvati nezadovoljstvo nekih iz Samoopredjeljenja, ali da su svi svijesni da je Kurti u toj stranci neprikosnoven.

Ramadani kaže da čak ni Osmani nema hrabrosti da učini tako nešto, jer zna da sama može da osvoji dva do tri odsto glasova građana i ne može sebi da dozvoli da se pobuni protiv Kurtija.

Takođe smatra da od podjele SDP i njegove političke sudbine niko nema hrabrosti da izazove Kurtija.

„Isto važi i za Konjufcu i druge, Kurtija niko ne može da izazove, on je povećao svoj uticaj, čak je i promjenio statut stranke tako da može biti stalni predsjednik Samoopredjeljenja”, smatra Ramadani.

Analitičar Rasim Alija u vezi sa potvrđivanjem kandidata kaže da je 2017. godine Zafir Berisha iz Socijaldemokratske inicijative odlukom Vrhovnog suda vraćen na spisak.

“Od tada smo kao civilno društvo tražili da se zakoni i krivični zakonik Kosova promjene i da ne stvaramo tako smiješne situacije u kojima kandidat sa osuđujućom presudom zbog prekršaja u saobraćaju ne može da se kandiduje, to spada oblast uskraćivanja prava i osnovnih sloboda”, rekao je Alija.

Alija takođe smatra da odluka Ustavnog suda ima političku konotaciju, ali dodaje da u Samoopredjeljenju neće biti nezadovoljstva. Čak je, prema njegovim riječima, taj pokret spremio dva ili tri scenarija.

Na kraju, Alija kaže da će Samoopredjeljenje odluku da se Kurtiju ne dozvoli da se kandiduje na ovim izborima iskoristiti za predizbornu kampanju. Ali takođe kaže da će, ako Kurti ne bude učestvovao na izborima i Samoopredjeljenje pobjedi i on postane premijer, druge stranke to koristiti kao kontraargument.

„Dakle, Samoopredjeljenje vjerovatno ima drugog kanditata, uvijek sa idejom da ako Kurtiju ne bude dozvoljeno da učestvuje na listi za poslanike, to može koristiti u predizbornoj kampanji u smislu dobijanja što većeg broja glasova, a u slučaju pobjede na izborima, druge partije bi mogle da iskoriste činjenicu da imamo premijera koji nije dobio glasove, dakle nije izašao na izbore 2021. godine“, rekao je Alija.

Narednih dana biće poznato da li će se Samoopredjeljenje žaliti Vrhovnom sudu povodom odluke Centralne izborne komisije ili će odlučivati o Kurtijevoj zamjeni na vrhu liste stranke na izborima 14. februara.
 
Izvor: Kosovo Online/Lajmi.net