Parlamentarni izbori 2021.

Građani su nepovjerljivi prema obećanjima koja daju političke partije pred vanredne parlamentarne izbore, koji će biti održani 14. februara, kaže politička analitičarka Jeta Krasniqi, prenosi RSE.

Kako navodi taj medij, građani kažu da su dosadašnja iskustva iz prošlih predizbornih kampanja pokazala da je većina obećanja političkih partija, koje su se kandidovale za mjesta u Skupštini Kosova, ne odgovaraju stvarnosti.

Štaviše, kako kažu, većina obećanja, koja su imala osnovu da budu ispunjena, na kraju nisu ispunjena.

Neispunjena obećanja


Dorina Luka iz Prištine kaže da stvarnost stvorena na Kosovu ostavlja malo prostora da se vjeruje obećanjima političkih partija.

"Možda je vrijeme da se stranke reformišu i shvate da ne mogu samo da obećavaju, a da ne ispunjavaju obećanja. Posebno je važan aspekt ulaganja u mlade ljude. Vjerujem da bi sve stranke trebalo da daju prednost konkretnim ulaganjima u mlade, posebno za neformalno obrazovanje. Vidimo da su mladi stalno na ulici. Ponekad ne vide nadu. Moralna obaveza svake stranke je da uključi strateško planiranje za mlade, da pokuša da ih uključi", rekla je Luka.

Mladić iz Prištine, Shqiperim Rudaku, koji će prvi put izaći na birališta na ovogodišnjim izborima, kaže da je izgubio vjeru u većinu političkih partija, kao i u njihova obećanja.

"Lažu o liberalizaciji viza, koja je takođe neophodna. Za sada im ne vjerujem. Vidjećemo", rekao je Rudaku.

Ismet Namani iz Prištine je sličnog mišljenja, i smatra da ono što stranke govore u predizbornoj kampanji predstavlja kliše obećanja.

Prema njegovim riječima, građani Kosova su izgubili vjeru u političke partije i u njihova obećanja. Kaže da bi čak bio srećan kada bi stranke ispunile samo polovinu obećanja koja daju.

Kažnjavanje onih koji krše obećanja


Analitičarka Jeta Krasniqi iz Demokratskog instituta Kosova kaže da su političke stranke kontinuirano u predizbornim kampanjama davale obećanja koja nisu u skladu sa stvarnošću.

Kako ističe, političke stranke su u velikom broju obećale zapošljavanje koje nije bilo u skladu sa budžetom, obećanja o povećanju plata, rodnoj ravnopravnosti i mnoga druga, koja nisu uspjela da budu obuhvaćena vladinim programima, u trenutku kada su određene stranke došle na vlast.

Da li će političke stranke dati slična obećanja u svojim kampanjama za vanredne parlamentarne izbore 14. februara i da li će građani vjerovati u takva eventualna obećanja, kaže ona, ostaje da se vidi.

Ali, prema njenim riječima, na posljednjim izborima građani su kaznili političke stranke, koje ranije nisu održale obećanja.

"Građanin Kosova na prethodnim izborima glasali su za stranke koje su obećale da će se boriti protiv korupcije, da će zdravstveni sistem biti bolji, kao i obrazovanje. Dakle, poruka građana Kosova političkim strankama je vrlo jasna. Sada je na političkim strankama da ispune, u prvom redu, ono što obećavaju, ali i da njihova obećanja budu realna. Dakle, da budu obećanja koja su u skladu sa uslovima ili mogućnostima Kosova. Vidimo milijarde obećanja, dok Kosovo ima ograničen budžet", naglasila je Krasniqi.

Obećanja sa izbora 2019. godine


U predizbornim kampanjama za posljednje parlamentarne izbore, koji su održani 6. oktobra 2019. godine, političke stranke su dale različita obećanja, ali i uobičajena u određenim tačkama.

Pokret Samoopredjeljenje je obećao da će ojačati privatni sektor platama, povećati broj radnih mjesta, snažnu vladavinu prava, povećanu efikasnost pravosudnog sistema, kvalitetno obrazovanje i zdravstvo i uspostavljanje recipročnih mjera sa Srbijom.

Demokratsko savez Kosova je obećao da će program fokusirati na vitalne interese građana, na ekonomski razvoj, jednake mogućnosti za sve i pravdu za sve, kvalitetno obrazovanje i zdravstvo i povratak države na put demokratije, slobodu i napredak.

Demokratska partija Kosova je obećala borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, ekonomski razvoj zemlje, vladavinu zakona, poštovanje stranaca na Kosovu, zaštitu teritorije i suvereniteta, suživot svih građana i jačanje savezništva Kosova sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom.

Alijansa za budućnost Kosova obećala je da neće ukinuti taksu od 100 odsto na srpsku robu dok Srbija ne prizna Kosovo u postojećim granicama, ekonomski razvoj, jačanje vladavina prava i pravosudnog sistema.

Koalicija Socijaldemokratske inicijative, Novog saveza Kosova i Partije pravde obećala je da će prioritet ove koalicije biti spoljna politika i dijalog Kosova sa Srbijom, ulaganja u ekonomiju i poljoprivredu, vladavina zakona i podsticanje malih preduzeća i sekundarni.

Krasniqi: Kampanja sa međusobnim optužbama


Krasniqi smatra da političke stranke neće promjeniti pristup obećanjima ni za ovogodišnje izbore.

Prema njenim riječima, političke stranke će obećavati bez stvarnog pokrića.

"Vjerujem da će se to nastaviti. Sada ostaje da se vidi, jer kampanja još uvijek nije zvanično započela, ali ostaće ista obećanja", navela je ona.

Centralna izborna komisija odlučila je da će za vanredne parlamentarne izbore 14. februara političke stranke imati deset dana za kampanju, od 2. do 13. februara.

Međutim, političke stranke su već započele kampanje, a u nekim slučajevima organizuju i skupove sa aktivistima i njihovim sljedbenicima, što je u suprotnosti sa preporukama Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova u vezi sa prevencijom od pandemije koronavirusa.

Izvor: RSE/KosovoOnline