Provjera slijedi

Političke stranke na Kosovu predale su Centralnoj izbornoj komisiji liste kandidata za poslanike u parlamentu za predstojeće izbore, a Kosovski pravni institut analizirao je koliko bi kanidata za poslanike moglo da ima problema zbog toga što su u posljednje tri godine osuđivani, prenosi Koha.

"Tim posmatrača i istraživača Kosovskog pravnog instituta istražio je liste kandidata političkih partija koje učestvuju na vanrednim izborima, koji će biti održani 14. februara", navedeno je u izvještaju Instituta.

Prema njihovim podacima, na stranačkim listama za poslanike postoji 28 kandidata koji bi mogli imati problema sa kandidaturom. Institut nije analizirao NISMA, jer još uvijek nije saopštila imena kandidata, kao ni liste drugih manjih partija.

Kosovski pravni institut je nadgledao samo četiri najveće stranke i Srpsku listu.

Prema izvještaju Instituta Samoopredjeljenje (VV) ima 11 kandidata koji mogu da imaju problema sa kandidaturom, slijedi AAK sa osam kandidata, PDK ima šest, Srpska lista dva i LDK jednog kandidata.

VV: Albin Kurti, Glauk Konjufca, Albulena Haxhiu, Arbërie Nagavci, Mimoza Kusari – Lila, Xhelal Sfeçla, Fitore Pacolli, Valon Ramadani, Jetmire Vrenezi, Drita Millaku, Ekrem Mustafa, Salih Zyba

AAK: Time Kadrijaj, Pal Lekaj, Teuta Haxhiu, Haxhi Shala, Meliza Hartadinaj, Shkumbin Demaliaj, Gani Dreshaj, Rrustem Berisha

PDK: Sadik Halijaha, Xhavit Haliti, Kujtim Gashi, Ramë Vataj, Lulëzim Abazi, Bajrush Xhemajli

Srpska lista: Milan Aritonović i Ivan Teodosijević

LDK: Sali Asllanaj

Provjeru kandidata izvršiće šest pravosudnih institucija i tek tada će kandidate, koji prođu "filter", odobriti CIK za učešće na izborima 14. februara.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore/Info-ks.net