Mogao bi

Dosadašnji rad parlamentarnih istražnih komisija mogao bi da "padne u vodu" nakon raspuštanja Skupštine Kosova, zbog vanrednih parlamentarnih izbora, piše RTK.

Nastavak rada ovih komisija zavisiće od volje novog saziva parlamenta, koji će biti formiran nakon izbora 14. februara.

Bivša poslanica Eliza Hoxha, koja je bila predsjedavajuća Komisije za istragu izgradnje hidroelektrana, kaže da će kada bude formiran novi parlament postojati baza podatka o onome što je komisija do sada uradila.

Bivši ministar finansija Haki Shatri, sa kojim je obavljen razgovor u Istražnoj komisiji za proces privatizacije, kaže da će rad ovih komisija krenuti od početka, ukoliko za tako nešto postoji volja novog zakonodavnog tijela.

"Zavisi od volje onih koji su izabrali poslanike da li će preoblikovati ove Komisije, da li će nastaviti sa tim procesima. Sve zavisi od volje onih koji će imati većinu u skupštini", rekao je Shatri.

Bivši poslanik LDK Nuredin Ibishi ističe da izvršna vlast do sada nije uzela u obzir rad Komisija.

Kaže da je veoma neophodno usvojiti Zakon o Skupštini, jer trenutno postoji samo jedan propis.

"Željeli smo da imaju epilog ne samo u pogledu utvrđivanja situacije, već i odgovornosti. Mnoge istražne komisije su osnovane samo da utvrde odgovornost, ali ne i da imaju neki oblik odgovornosti odgovornih aktera", rekao je Ibishi.

U prethodnom skupštinskom sazivu formirane su tri istražne komisije: Parlamentarna istražna komisija u vezi sa upravljanjem pandemijom virusa kovid-19 , Parlamentarna istražna komisija u vezi sa postupkom privatizacije na Kosovu i Parlamentarna istražna komisija o procesu licenciranja rada, nadzora i podnošenja zahtjeva za hidroenergetske dozvole.

Izvor: Kosovo Online/RTK1