Mišljenje analitičara

Najava odlazećeg premijera Avdullaha Hotija o mogućem vraćanju mjera resiprociteta prema Srbiji pozdravljena je od strane poznavaoca političkih prilika na Kosovu, prenosi Bota sot.

Politički analitičar Rexhep Shahu rekao je da se odluka o obnavljanju reciprociteta verovatno smatra nužnom potrebom.

On podsjeća da je Hoti po dolasku na vlast, uz pomoć međunarodnih činilaca, odlučio da ukine takse na robu iz Srbije, ali da bi odluka o vraćanju bila na dobrobit Kosova.

“Uspostavljanje ili obnavljanje mjera reciprociteta je sada možda nužnost i to što ih je Hoti ranije ukinio, a sada želi da ih vrati nije sramota. Tada su mu međunarodni činioci pomogli da ih ukloni, ali bi njihovo vraćanje bilo u interesu Kosova, jer srpska strana u pregovorima ne priznaje nijedan kriterijum, već vidi samo svoje interese", rekao je Shahu.

Shahu dodaje da je "država Srbija izgubljena i da će pomiriti sa činjenicom da je Kosovo njena susjedna država".

"Srbija je izgubljena i poražena, ali sada nećemo svi plakati za Srbijom, ona se mora složiti sa svojom sudbinom, sa Kosovom kao susjednom državom. Svaku odluku koja pokazuje ozbiljnost države Kosovo pozdravljaju Hoti i svi drugi", poručio je Shahu.

Stručnjak za politička pitanja Leon Duhanaj u razgovoru za "Bota sot" je rekao da je ideja o uklanjanju taksi od 100 odsto početna ideja LDK koju je kasnije integrisalo Samoopredjeljenje tokom pregovora koje su vodili u pravljenju koalicije.

Duhanaj dalje kritikuje Kurtija koji je u svom mandatu rekao da će ukloniti porez i reciprocitet na osnovu zahtjeva međunarodnih organizacija, ali je odustao.

"Kurti je u ime vlade na čijem je čelu bio obećao će ukloniti taksu, na osnovu međunarodnih zahtjeva. Ipak, njegov problem nije bio u uvođenju reciprociteta, već u dugovlačenju donošenja te odluke. Čak je odredio i fiksne datume, ali to povjerenje je već bilo slomljeno što je rezultiralo svrgavanjem i padom vlade. Odluku o uklanjanju doneo je LDK što je uticalo na to da se klima normalizuje. Možda je dugo oklijevanje da se ukine taksa i ključni problem koji su uticali na to da se kasnije založimo za uklanjanje reciprociteta kao znak dobre volje za dijalog", rekao je Duhanaj.

Po njegovim riječima, zahtjev za ukidanje reciprociteta je sam po sebi apsurdan, jer je "reciprocitet normalna stvar za negovanje bilateralnih međudržavnih odnosa".

"U tom kontekstu, mislim da bi sada, kada se klima promenila i donosioci odluka u SAD, to trebalo da bude dio političkih programa u kampanji svima, kako bi svi pobjedili, da bi imali još lakšu zaštitu ove mjere i, ako poslije izbora postoji zahtjev za njegovo uklanjanje, oni bi trebali snažno da argumentiraju one koji nas pitaju, jer sam zahtjev nije normalan tok u međunarodnim odnosima i, ako ga Kosovo onda ukloni, moralo bi se naplatiti još nekom uslugom", zaključio je Duhanaj.

Izvor: Kosovo Online/Bota Sot