Prevencija i suzbijanje

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova apelovao je na sve građane, institucije, javne i privatne organizacije da poštuju mjere za prevenciju i suzbijanje pandemije kovid-19, prenosi Koha.

Apel je upućen nakon nedavno održanih skupova, koje su između ostalih, organizovale političke stranke.

"Institut apeluje na sve građane, institucije i javne i privatne organizacije da poštuju i preduzmu sve neophodne mjere za prevenciju, upravljanje i kontrolu infekcije kovid-19, uzimajući u obzir odredbe Zakona o sprečavanju i borbi protiv pandemije kovid-19, i odluke o mjerama i obavezama institucija za sprovođenje opštih i specifičnih mjera zaštite od pandemije kovid-19 koje su na snazi", navodi se u apelu Instituta.

Posebno se ističe poziv na sprovođenje preporuka i poštovanje restriktivnih mjera za javne aktivnosti, tj. ograničenje okupljanja građana i javnih skupova.

Naglašava se da okupljanje građana bez maski i nepoštovanje distance povećava rizik od širenja infekcije dok je koronavirus prisutan među nama.

"Apelujemo na odgovorne institucije, odnosno na policiju i nadležne inspekcije da pažljivo nadgledaju i preduzmu sve neophodne mjere za sprovođenje ostalih mjera i odluka na snazi u skladu sa Zakonom o sprečavanju i borbi protiv pandemije na teritoriji Kosova", navodi se u apelu Instituta.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore