Ostale

Političke stranke imaju vremena do utorka, 12. januara, da formalizuju svoje predizborne koalicije, a u međuvremenu, prema odluci Centralne izborne komisije, rok za prijavu za učešće na izborima ističe 16. januara u 18 časova, prenosi Koha.

Očekuje se da će jedino Alijansa za budućnost Kosova samostalno ući u izbornu trku i Ahmet Isufi iz te stranke kaže da će nakon izbora biti otvoreni za saradnju sa svim drugim partijama, u zavisnosti od rezultata koji će postići.

“Rekli smo da nemamo crvene linije prema političkim strankama jer ih doživljavamo kao partnere u vladi i normalno će se u budućnosti iskristalisati ko će sa kim formirati koaliciju, ali je za sada još rano govoriti o tome. Naš cilj je da upravljamo državom”, rekao je on.

Demokratska Partija Kosova nije spremna da uđe u koaliciju sa Inicijativom. Prema nekim izvorima, čak i nakon dva održana sastanka PDK još nije odgovorio na zahtjev Inicijative.

Demokratski savez Kosova neće sam ući u trku 14. februara. Alijansa za novo Kosovo potvrdila je da očekuje da će sporazum između njih biti postignut do ponedjeljka.

“Što se tiče saradnje, predsjedavajući AKR vodi razgovore sa predsjedavajućim LDK. Ovo nije prvi put da sarađujemo, znate da smo podržali i Hotijevu vladu, iako nismo bili u koaliciji. Razgovara se o zajedničkim idejama, za sada nema pitanja koja bi mogla sprečiti postizanje sporazuma o predizbornoj koaliciji. Očekuje se da će sporazum biti konkretizovan najkasnije do ponedjeljka“, rekao je Fatmir Matoshi, potpredsjednik AKR.

S druge strane, uprkos izjavama, saradnja između Samoopredjeljenja i Vjose Osmanija još nije konkretizovana.

“Izrazila je svoju volju da sarađuje sa Samoopredjeljenjem, postoji neka vrsta reciprociteta između Samoopredjeljenja i Osmani u vezi sa tim, što ne isključuje našu kandidaturu na zajedničkoj listi“, rekao je Glauk Konjufca, član predsjedništva Samoopredjeljenja.

Nakon presude Ustavnog suda, svaki kandidat za poslanika biće unaprijed verifikovan.

“CIK će uputiti zahtjev Sudskom savjetu Kosova, Izbornom veću za žalbe, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Kosovskoj obavještajnoj agenciji, ministru spoljnih poslova i ministru odbrane za verifikaciju kandidata prema članu 29 Zakona o opštim izborima “, rekao je Valmir Elezi, portparol CIK.

Prema planu CIK, očekuje se da taj proces bude završen do 20. januara, tako da će 2. februara biti održan žreb za rangiranje političkih partija na glasačkim listićima.
 
Izvor: Kosovo Online/Koha Ditore