Politički analitičar

Politički analitičar Belul Beqaj ocenio je za Kosovo Onlajn da će Demokratski savez Kosova na vanrednim parlamentarnim izborima doživjeti krah, dok će pobjeda Samoopredjeljenja (VV) i njihov dolazak na vlast stvoriti nove okolnosti, naročito na međunarodnoj sceni i u saradnji sa novom administracijom u Americi.

"Pretpostavljam da će uzročnici ovakvog stanja, prije svega Isa Mustafa i njegovi podržavaoci, biti glavni nosioci odgovornosti za krah Demokratskog saveza Kosova i stvaranje okolnosti da se Albin Kurti poslije šest, sedam mjeseci vrati kao pobjednik novog izbornog ciklusa. Prve prognoze su da će Samoopredjeljenje, ukoliko uspostavi komunikaciju sa Građanskom inicijativom Vjose Osmani, biti glavni pobjednik izbora, dok će Demokratski savez Kosova biti gubitnik. Demokratska partija Kosova vjerovatno će imati sitne promjene u negativnom smislu, ali će održati svoj dosadašnji stepen podrške, dok će ostale stranke biti u silaznoj putanji", kaže Beqaj.

On je mišljenja da je Pokret Samoopredjeljenje "naučio lekciju" i da će ukloniti crvene linije prema Demokratskoj partiji Kosova, jer se u prošlosti takvi stavovi nisu isplatili.

"Pitanje crvenih linija je pitanje prošlosti i to je jedna nasljeđena situacija prethodne garniture političara. Pretpostavljam da su se opametili i da su shvatili da u politici nema crvenih linija, ima samo valjanih i nevaljanih kompromisa, ali kompromisa mora biti", navodi Beqaj.

Promjene na Kosovu će se desiti nakon promjena u američkoj administraciji napominje Beqaj koji izražava očekivanje da će nova Vlada Kosova unaprijediti ove odnose, za razliku od svojih prethodnika koji su poslužili kao instrument za ostvarivanje Trumpovog scenarija.

"Vlada premijera Hotija bila je manje-više instrument u rukama administracije Trumpa, znali smo da će biti poteškoća u realizaciji  njihovog proamerikanizma i to se potvrdilo činjenicom da su se proamerikanci povukli iz Savjeta za javno tužilaštvo. Vlada koja je bila instrument u rukama gospodina Grenella neće biti podržana od strane administracije Bidena i uz promjenu administracije u Americi, vjerovatno je dobro što se događa promena vlade na Kosovu", zaključuje Beqaj.

Izvor: Kosovo Online