Nema odgovora

Vlada Kosova je izgleda odlučila da ignoriše ponudu srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, koji je predložio da se iz drugog kontingenta Pfizerove vakcine u januaru obezbjede određene količine i za druge nacionalnosti na Kosovu, prenosi Lajmi.

Naime, Lajmi je Vladi Kosova poslao pitanja da li će dobiti takvu pomoć od Srbije i kako će Vlada postupiti u vezi s tom akcijom, pošto su istrage već započele, ali Antigona Baxhaku, portparolka Vlade Kosova, izbjegla je da odgovori na pitanje, već je samo govorila o razgovoru aktuelnog premijera Avdullaha Hotija sa komesarom za susjedstvo i proširenje Olivérom Várhelyijem.

„Premijer Avdullah Hoti je telefonom razgovorao sa komesarom za susjedstvo i proširenje Olivérom Várhelyijem o trenutnim političkim zbivanjima u zemlji i situaciji sa pandemijom kovida-19. Premijer Hoti uvjerio je Várhelyija da će Kosovo i dalje imati institucionalnu i fiskalnu stabilnost, da će upravljanje pandemijom kovida-19 biti prioritet i da će ispunjavati sve obaveze u procesu integracije zemlje u Evropsku uniju.

Tom prilikom, premijer Hoti zahvalio se Várhelyiju i za podršku u pokretanju i sprovođenju evropske agende reformi ERA 2. Što se tiče vakcine protiv kovida-19, Várhelyi je uvjerio premijera Hotija da će određena količina stići na Kosovo istovremeno kada i u ostale zemlje Zapadnog Balkana. Sagovornici su izrazili zabrinutost zbog ilegalnog ulaska vakcine protiv kovida-19 na Kosovo bez redovnih uvoznih procedura ili donacija lijekova čije je porijeklo poznato.

Takvo ponašanje Republike Srbije smatra se neprihvatljivim i kosovske institucije su pokrenule potrebne pravne radnje protiv lica umješanih u te akcije. Premijer Hoti je uvjerio komesara Várhelyija da su svi građani Kosova uključeni u planove vakcinacije, bez ikakve razlike. Premijer Hoti se zahvalio na spremnosti institucija Evropske unije da nastave sa bezrezervnom podrškom institucijama i građanima Kosova u upravljanju krizom izazvanom pandemijom kovida-19“, kaže se u odgovoru Baxhaku za Lajmi.net.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi