Proučava varijante

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da proučava varijante koronavirusa koje su se pojavile u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi, dodajući da još uvijek nema dokaza da su oni smrtonosniji ili ozbiljniji od postojećeg, prenosi Ekonomija Onlajn.

Tokom redovnog brifinga koji je održan u sjedištu organizacije u Briselu, zvaničnici SZO su rekli da i dalje dobijaju podatke o novim varijantama virusa i da postoje izvještaji iz Engleske da je novi soj možda zarazniji.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je novinarima da ta organizacija sarađuje sa naučnicima kako bi razumijela kako genetske promene virusa utiču na ljudsko tijelo.

On je naglasio da nema ničeg čudnog u pojavi novih varijanti virusa.

"Virusi stalno mutiraju, to je nešto prirodno i očekivano“, naveo je on.

Ghebreyesus je ukazao da što se virus više širi veća je vjerovatnoća da će mutirati.

On je dodao da sve vlade i svi građani moraju preduzeti sve neophodne mjere zaštite kako bi sprečili širenje.

Tehnička direktorka SZO Marija van Kerkhov dodala je da ne postoji veza između britanske i južnoafričke verzije, dodajući da su one različite.

Prema njenim riječima, ostaje nepromjenjen način borbe protiv širenja virusa, a fizičko distanciranje je najbolje oružje za sprečavanje infekcije.

Izvršni direktor SZO Michael Rayan rekao je da trenutno nema dokaza "da virus uzrokuje ozbiljnije bolesti, i da zahtjeva promenu dijagnostičkog protokola“.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online