Raskol na političkoj sceni

Kosovski politički analitičari smatraju da je nemoguće da će političke partije postići konsenzus oko zajedničkog kandidata za izbor novog predsjednika Kosova, ali i ocjenjuju da će to pitanje epilog dobiti u januaru naredne godine, prenosi Ekonomia Onlajn.

Analitičar Faton Abdullahu kaže da je raskol unutar vladajuće koalicije kočio postizanje obaveza preuzetih tokom predizborne kampanje.

"Teško je dati dosljednu kvalifikaciju, ali govori mi da je ostalo još mnogo toga da se uradi. Mnoge stvari se nisu uradile kako treba, jer je institucionalna energija usredsređena na pitanje pandemije, što je ovu Vladu najviše sprečilo da bude efikasna i po pitanju upravljanja pandemijom i po drugim pitanjima, ali to nije karakteristično samo za ovu vladu", ocjenio je Abdullahu.

Ipak, dodaje da je aktuelna vlada učinila sjajan posao zbog činjenice da je Kosovo stavila na dnevni red administracije u Vašingtonu.

"Ono što je ova vlada dobro uradila u odnosu na Kurtijevu vladu,  jeste to što je obnovila pitanje Kosova kod američke administracije, za razliku od Kurtija koji je pomjerio Kosovo sa dnevnog reda SAD", rekao je Abdullahu.

Abdullahu je još jednom naglasio da bi se pitanjem pandemije moglo bolje upravljati ako bi sadašnja vlada imala veću podršku poslanika.

Analitičari su saglasni da nema drugog rješenja osim izlaska na izbore, međutim, ne isključuju mogućnost ponovne institucionalne krize ni poslije izbora predsjednika.

Ekspert za ustavna pitanja Mazllum Baraliu rekao je da treba da se formira vlada koja će imati podršku 80 poslanika.

"Definitivno će biti izbora, parlament će se raspustiti nužno zbog eventualnih nesuglasica i neuspjeha da se nađe zajedničko rješenje, posebno vladajuće koalicije i partija koje čine tu koaliciju. Ako se ova dva institucionalna faktora ne dogovore, izbori su neizbježni jer su vremenski rokovi ograničeni", ocjenio je Baraliu.

Prema njegovim riječima, do kraja januara mora da postoji sporazum izlasku na izbore, a u tom slučaju bi bilo neophodno da se političke paritje dogovore o određivanju datuma za održavanje izbora.

"Niko ne želi da sarađuje, stoga, budući da imamo takvu situaciju koja se ne mijenja nedjeljama i mjesecima, kada bi političke stranke trebalo da budu posvećene rješavanju problema vezanih za pandemiju i katastrofalnu ekonomsku situaciju, oni se takmiče ko će biti kandidat za predsjednika", dodao je Baraliu.

Faton Abdullahu kaže da bi sada fokus trebalo da bude kako da se izbjegne situacija da se i poslije izbora ne stvaraju isti problemi.

"Bolje je izaći na birališta da vidimo šta dalje možemo da uradimo, od posljednjih izbora stvari su se promjenile i građanima treba dati pravo da odluče ko treba da vodi Kosovo, ali i da ne nasjedaju na obmane i laži sa prethodnih izbora", rekao je Abdullahu.
Kakonje dodao, nova vlada i novi  predsjednik moraju da budu efikasniji, posebno u odnosu na dijalog sa Srbijom.

"Ovo je presudno, moramo da udružimo sve snage po ovom pitanju", poručio je Abdullahu.

Profesor Baraliu podsjeća da ako se predsjednik ne izabere ni u drugom i trećem krugu, tada se parlament raspušta.

"Ustav kaže da predsjednik mora da bude izabran najkasnije mjesec dana prije isteka mandata. Jedino rješenje su izbori", rekao je Baraliu.

Izvor: Kosovo online/ Ekonomiaonline