Ministar pravde Kosova

Ministar pravde Kosova Selim Selimi potvrdio je da su prvi zahtjevi optuženih u Specijalnom sudu već podneti za plaćanje advokata, ali nije otkrio ko je podneo zahtjev, već je rekao da se nisu svi prijavili za ovu pomoć, prenosi Koha.

"Počeli smo da prihvatamo prve zahtjeve. Vjerujem da će se ove nedjelje komisija sastati prvi put i pregledati dosijea da li su kompletni. Primili smo neke zahtjeve od tamošnjih optuženih, ne od svih, i nakon potvrđivanja optužnica protiv njih ispunjen je formalni uslov Zakona o zaštiti potencijalnih okrivljenih“, rekao je Selimi.

Koha podsjeća da je Vlada Kosova izdvojila 20 miliona eura za zaštitu optuženih od strane Specijalnih snaga, sada sedam miliona eura i rezervu od 13 miliona eura.

Selimi nije želeo da razgovara o imenima i brojevima, jer će, prema njegovim riječima, to štetiti povjerenju između advokata i optuženih.

Kako se nezvanično saznaje, advokat Saliha Mustafe tražio je 47.000 eura za dosadašnji rad, što je otprilike 250 eura po satu, prenosi Gazeta Express.

Istovremeno, T7 je saznao da branioci Hashima Thaçija i Kadrija Veselija do sada nisu podneli zahtjev za finansiranje njihove odbrane.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore