Odluka Vrhovnog suda

Vrhovni sud Kosova potvrdio je kazne izrečene optuženima za terorizam Bujaru Behramiju i Gramosu Shabaniju, za planiranje napada na diskoteke, crkve i KFOR, prenosi Zeri.

U slučaju Shabanija Vrhovni sud u potpunosti je odbio zahtjev za zaštitu zakonitosti. Kada je riječ o slučaju Behrami, sud je djelimično odobrio zahtjev za zaštitu zakonitosti i to samo u pogledu računanja vremena koje je proveo u pritvoru.

Nakon odluke Vrhovnog suda, Behramiju će se računati vrijeme provedeno u pritvoru od 29. juna 2018. godine, pa nadalje. U ovom slučaju optuženi su takođe Edona Haliti, Leotrim Musliu, Albert Ademaj i Reshim Kastrati. Protiv trojice okrivljenih predmet je vraćen na ponovno suđenje u prvom stepenu. Osnovni sud u Prištini, 4. septembra 201.godine , proglasio je krivim šestoricu optuženih, Bujara Behramija, Reshima Kastratija, Gramodsa Shabanija, Alberta Ademija i Edona Haliti za krivična djela povezana sa terorizmom.

Prema presudi koju je objavio sudija Mustaf Tahiri, optuženi Behrami osuđen je na 10 godina zatvora za „pripremu terorističkih akata ili krivična djela protiv ustavnog poretka i bezbjednosti Republike Kosovo“, kao i za teroristički akt.

Za ista krivična djela Kastrati je osuđen na četiri godine zatvora. Optuženi za pripremu terorističkih akata i regrutaciju terorusta, Gramos Shabani osuđen je na jedinstvenu kaznu od sedam godina zatvora. Dok je Edona Haliti osuđena na godinu dana zatvora zbog „pripreme terorističkih akata ili krivičnih djela protiv ustavnog poretka i bezbjednosti Republike Kosovo“ i krivičnog djela „izvršenje terorističkog čina“.

Ademaj je osuđen na godinu i šest mjeseci zatvora zbog neprijavljivanja krivičnih djela. Zbog neprijavljivanja krivičnih djela i ilegalnog posedovanja oružja, Musliu na jedinstvenu kaznu od dvije godine i tri mjeseca zatvora.

Behramiju je, kao dodatna kazna, oduzet iznos od 9.000 hiljada eura, dok je optuženom Musliuu zaplenjeno oružje i municija. Nezadovoljni ovom presudom, Specijalno tužilaštvo i branioci optuženih uložili su žalbu. Odlučujući o ovim žalbama, Apelacioni sud je 30. decembra 2019. povećao je kaznu optuženom za regrutaciju u terorizam, Gramosu Shabaniju.

Od šest godina zatvora, na koliko je prvostepeno osuđen, Apelacionu sud mu je izrekao kaznu od osam godina zatvora. Apelacioni sud  je odlučila i da se Shabaniju, zajedno sa njegovom suprugom Edonom Haliti, takođe optuženom u ovom slučaju, sudi za krivično djelo „priprema terorističkih akata ili krivičnih djela protiv ustavnog poretka i bezbjednosti Republike Kosovo“.

Izvor: Kosovo Online/Zeri