Kriterijum prosječna osjena

Ministarstvo prosvjete i nauke dodjelilo je stipendije za oko 1.500 studenata državnih univerziteta na Kosovu, prenosi Gazeta Express.

Vrijednost stipendije iznosi 700 eura, a zaslužili su je studenti koji imaju prosječnu ocjenu iznad devet.

Zamjenik ministra prosvjete Xhavit Rexhaj kaže da je teško naći bolji kriterijum za dodjelu stipendija od prosječne ocjene.

"Teško je pronaći bolji kriterijum od prosječne ocjene. Ipak zalažem se za uvođenje strožih kriterijuma, koji motivišu rad, učenje i istraživanje“, rekao je Rexhaj.

Direktor Kosovskog obrazovnog centra Dukagjin Pupovci kaže da je uijvek bilo i biće odličnih učenika, ali da tako visok broj akademaca sa prosječnom ocjenom iznad devet pokazuje da su se kriterijumi ocjenjivanja dosta promjenili u odnosu na osamdesete i devedesete prošlog vijeka.

Posebno zabrinjavaju rezultati istraživanja sprovedenog prije tri godine, čiji je rezultat apsurdan.

„Anketa sprovedena 2017. godine pokazala je da je prosječna ocjena 1.500 studenata, nasumično izabranih, bila 8,08, što je svojevrsni apsurd, s obzirom na to da je ocjena 8 minimum za izbor asistenta na bilo kom univerzitetu“, upozorava Pupovci.

U Organizaciji za unaprijeđenje kvaliteta obrazovanja protive se dodjeljivanju stipendija samo na osnovu prosječne ocjene. Predsjednik ove organizacije Rron Gjinovci rekao je da ocjene na državnim univerzitetima ne pokazuju stvarno znanje studenata.

„Ocjene na univerzitetima variraju u zavisnosti od fakulteta i broja studenata. Generalno, evaluacije na univerzitetima ne pokazuju znanje studenata. Dodjeliti toliko stipendija na tako male iznose je potpuno beskorisno“, smatra Gjinovci.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express