Haradinaj nedostojan kandidat

Spor Demokratske partije Kosova i Alijanse za budućnost Kosova oko izbora budućeg predsjednika Kosova ne prestaje, jer obe stranke smatraju da bi predsjednik trebalo da bude iz njihovih redova, prenosi Koha.

Nakon izjava lidera AAK Ramusha Haradinaja da je spasio PDK od pridruživanja opoziciji 2017. godine, zvaničnici te partije nazvali su kandidaturu Haradinaja za predsjednika nedostojnom.

Vršilac dužnosti predsjednika DPK Enver Hoxhaj, rekao je da Kosovu nije potreban predsjednik koji produbljuje podjele unutar i Kosova i izoluje ga od saveznika iz inostranstva.

"Demokratska partija Kosova nije ucjenjena i neće dozvoliti nikome da uzme državu Kosovo za taoca. Spremni smo da sjednemo i razgovaramo sa bilo kojom parlamentarnom političkom strankom kako bismo prevazišli institucionalnu krizu u zemlji i izabrali dostojanstvenog predsjednika koji služi unutrašnjem jedinstvu i produbljuje partnerstvo sa našim saveznicima. PDK neće biti dio procesa biranja predsjednika koji produbljuje unutrašnje podjele i izoluje Kosovo u inostranstvu", rekao je Hoxhaj.

Ponovio je stav da svako ko bude tražio glasove poslanika PDK mora da prihvati prijedlog kandidata te stranke.

Zvaničnici AAK su jasno stavili do znanja da ne odustaju od kandidature Haradinaja ni po cijenu izlaska na vanredne izbore.

Konkretizacija stavova oko predsjednika učinila je da LDK još uvijek nije sazvao najavljeni sastanak sa političkim strankama.

Premijer Avdullah Hoti nije naveo datum sastanka oko predsjednika, a izbore je pomenuo kao opciju.

"Očekujem da će okrugli sto političkih partija biti organizovan što je prije moguće, kako bi se vidjela spremnost političkih partija da pronađu rješenje za predsjednika. Ako postoji spremnost za to, onda bi trebalo da sjednemo i razgovaramo o pristupu koji treba da slijedimo. Čuli smo u medijima da su neke od političkih partija dale različite prijedloge, ali moramo da sjednemo za sto sa parlamentarnim političkim partijama da postavimo osnovno pitanje", rekao je Hoti.

Samoopredjeljenje je isključilo mogućnost učešća, insistirajući na vanrednim izborima.

Poznavaoci prilika kažu da će biti teško da se postigne konsenzus s obzirom na polarizacije i međusobne optužbe.

"Na osnovu događaja vidimo da bi najbolja opcija na kraju bili izbori. Brojevi u sljedećem zakonodavnom tijelu bi se promjenili i mogao bi da se stvoriti novi presedan i razgova o predsjedniku. Ako se ne postigne sporazum, izbori bi bili najbolja opcija", rekao je Alen Meta iz NVO D4D.

Ukoliko se do aprila sljedeće godine ne izabere predsjednik stvoriće se institucionala i ustavna kriza.

Vršilac dužnosti predsjednika ne može biti na funkciji duže od šest mjeseci.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore