Idemo ka izborima

Partije insistiraju na glasanju samo za svog kandidata za predsjednika. U takvoj situaciji Kosovo ide ka izborima.

Predsjednik LDK Isa Mustafa najavio je okrugli sto sa političkim partijama na kom bi se razgovaralo o izboru novog predsjednika Kosova, ali je rekao da trenutno ne postoji spremnost stranaka za održavanje takvog sastanka, prenosi Gazeta Express.

"U kontaktu sam sa parlametnarnim političkim strankama, osim sa Samoopredjeljenjem. Još uvijek nema spremnosti za okruglim stolom na kojem bi učestvovala i opozicija, ili barem njen dio“, rekao je Mustafa.

Mustafa je dodao da neke partije insistiraju na glasanju samo za svog kandidata za predsjednika.

On ističe da se u takvoj situaciji Kosovo kreće ka izborima.

"Ima izjava i insistiranja da se glasa samo za svog kandidata za predsjednika i ni za jednog drugog. To dokazuje da se bitka vodi po medijima, ali još uvijek nema spremnosti za održavanjem okruglog stola. Vrijeme prolazi i idemo ka izborima“, rekao je Mustafa.

Lider AAK Ramush Haradinaj je izjavio da će biti kandidat za predsjednika i da AAK insistira na tome da ovo mjesto pripada njima. Haradinaj je rekao da ako postane predsjednik, neće se vratiti u stranku nakon što mu istekne mandat.

Vršilac dužnosti predsjednika PDK Enver Hoxhaj izjavio je da ta stranka neće prihvatiti ucjene i neće dozvoliti nekome Kosovo drži za taoca.

Hoxhaj je dodao da PDK neće biti dio procesa koji bi proizveo predsjednika koji produbljuje unutrašnje podjele i izoluje Kosovo.