Sankcionisati takvo ponašanje

Izvršni direktor NVO "Ustani" (Çohu) Artan Demhasaj izjavio je da bi u Skupštini Kosova trebalo doneti propis, koji bi sankcionisao poslanike koji ne učestvuju u glasanju na sjednicama parlamenta, prenosi Reporteri.

Skupština Kosova se i dalje često suočava sa nedostatkom kvoruma za glasanje o brojnim zakonima i rezolucijama,  što je uticalo na akumulaciju tačaka dnevnog reda od avgusta. Međutim, trenutni Poslovnik o radu Skupštine Kosova ne predviđa kazne za poslanike koji ne učestvuju u glasanju tokom sjednice.

"Mislim da bi u reviziji Poslovnika o radu Skupštine Kosova to trebalo predvidjeti i ovo pitanje sankcionisati, jer poslanici dobijaju mandat od građana da zastupaju njihov glas, bilo u odborima ili na plenarnim sjednicama. Dužni su da glasaju za ili protiv onoga o čemu se tamo raspravlja i o čemu se glasa", ocjenio je Demhasaj.

On ne smatra ispravnim da poslanici postanu dio odbora, potpišu spiskove, a zatim zbog tog potpisa dobiju dnevnice i da u trenutku kada se raspravlja o tački dnevnog reda oko kojeg se ne slažu, automatski napuštaju i remete kvorum sjednice, bilo u odboru ili na parlamentarnoj sjednici.

"Dakle, onog trenutka kada potpišete spisak i postanete dio tog sastanka, ne bi trebalo da izađete usred sastanka i razbijete kvorum. Mislim da je ovo trebalo sankcionisati novom uredbom Skupštine Kosova", naglasio je Demhasaj.

Predstavnica Demokratskog instituta Kosova Agnesa Haxhiu dijeli stav da novi poslovnik uključi finansijske sankcije za poslanike koji ne učestvuju u glasanju.

Prema njenim riječima, da postoji takva odredba u trenutnom poslovniku Skupštine, to bi uticalo na deblokadu rada Skupštine.

"Veoma je važno uključiti mehanizam finansijskog kažnjavanja, koji bi sankcionisao poslanike koji ne učestvuju u prvom i drugom glasanju i ne ostanu tokom čitave plenarne sjednice. To nije nova praksa, jer postoje mnogi parlamenti u evropskim zemljama, kao i zemljama regiona koji imaju takav mehanizam, kao što su skupština Albanije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije", objasnila je Haxhiu.

Kako je navela, to je u stvari bio prijedlog i napor prethodnih skupštinskih saziva, posebno petog i šestog, kada je usvojen Poslovnik, ali prijedlog nije usvojen.

"Bilo je pokušaja uspostavljanja takvog mehanizma koji bi na neki način povećao odgovornost poslanika prema zadacima koje imaju. Veoma je važno da se sada odluči da je vrijeme da se preispita trenutna uredba i da postoji mogućnost da se deblokiraju ovi izazovi sa kojima se Skupština suočava po pitanju kvoruma", istakla je Haxhiu.

Mišljenja je da bi za tako nešto morala da postoji volja političkih partija, ali, da je to do sada nedostajalo.

Predstavnik NVO "D4D" Alen Meta takođe smatra da su kazne dobrodošle.

"Bilo bi veoma dobro i korisno kako za poslanike, tako i za građane, ali i za rad poslanika koji su angažovani od strane građana, da ovi poslanici budu kažnjeni za primjer. Kažem za propuste koji su nerazumni, nasuprot onim koji se mogu opravdati u sadašnjim trenucima sa pandemijom", ocjenio je Meta.

Izvor: Kosovo Online/ Reporteri