Pokrenut spor

Ministarstvo ekonomije saopštilo je da je dobilo obavještenje od Međunarodnog arbitražnog suda (Međunarodni centar za rješavanje investicionih sporova) o pokretanju spora sa investitorom Contour Global.

„Finansijsko zatvaranje projekta Termoelektrana ‘Novo Kosovo’ bilo je planirano za 24. maj 2020. To nije postignuto na vrijeme i nakon više neuspjelih pokušaja da se spor riješi sporazumno, investitor Contour Global podneo je zahtjev za arbitražu Međunarodnom arbitražnom sudu“, saopšteno je.

Dalje se navodi da je Vlada Kosova, odnosno Ministarstvo ekonomije i zaštite životne sredine, u saradnji sa javnim pravobraniocem, preduzelo mjere za praćenje ovog procesa i najbolju moguću odbranu u ovom slučaju.

Reuters je u martu izvjestio da kompanija Contour Global planira da se povuče iz planova za izgradnju elektrane Novo Kosovo (Kosova e Re) snage 500 megavata.

Kao razlog su naveli to što kompanija ne namjerava da u budućnosti radi na projektima koji podrazumjevaju korišćenje uglja. A kao još jedan razlog su naveli i političke promjene koje su se dogodile na Kosovu.

Ugovor sa Contour Global potpisala je Haradinajeva vlada u decembru 2017.

U junu 2018. godine američka kompanija Contour Global otvorila je tender za izgradnju treće elektrane na Kosovu pod nazivom „Novo Kosovo“.

U maju 2019. godine konzorcijum na čelu sa General Electric izabran je kao najpoželjniji ponuđač za izgradnju TE „Novo Kosovo“.

Prema najavama, kamen temeljac za izgradnju TE „Novo Kosovo“ trebalo je da bude postavljen do kraja 2019.

Rok za ispunjenje ugovornih obaveza u vezi sa izgradnjom TE „Novo Kosovo“ bio je do maja 2020.

Predstavnici civilnog društva su ovaj ugovor više puta označili kao štetan.

Realizacija ovog energetskog projekta snage 500 megavata trebalo je da košta 1,3 milijarde eura, a Svjetska banka je izjavila da neće podržati izgradnju nove termoelektrane na ugalj. Nakon Svjetske banke, i druge finansijske institucije su se povukle iz ovog projekta.

Izvor: Kallxo/Kossev