Veliki gubici

Kosovo je uštedelo milione eura jer je dobilo jedan slučaj pred Međunarodnim arbitražnim sudom, se pred tim sudom vodi još četiri slučaja, prenosi Ekonomija onlajn.

U slučaju da izgubi, Kosovo bi se suočilo sa velikim gubicima, kaže advokat Florin Lata i dodaje da je državna administracija kriva što je državu poslala slučajeve na arbitražu.

„Kompanije koje dolaze da investiraju na Kosovu unapred preduzimaju mjere da analiziraju pravnu strukturu na Kosovu i svaki korak koji preduzmu rade uz konsultacije sa svojim advokatima i pravnim konsultantima, dok nažalost Vlada Kosova u većini slučajeva nema adekvatne stručne pravne savjete. U nekim drugim slučajevima organi uprave krše zakon, nekad svijesno, a nekad nesvijesno, čije povrede zakona utiču na ugovore iu tim slučajevima kompanije imaju puno pravo da pokrenu arbitražni postupak”, kaže Lata.

Dodaje da će ovdašnje kompanije sada moći da se obrate Privrednom sudu bez potrebe da pribjegavaju arbitraži.

„Vjerujem da će kosovski privrednici dobiti pravo što je prije moguće i na profesionalan način. Preduzeća na Kosovu se tretiraju nepravedno i nažalost moraju da čekaju mnogo godina da dobiju pravdu. Dok je sada kod Privrednog suda osnovano odeljenje koje se bavi poslovnim predmetima protiv državne uprave“, kaže Lata.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online