Neslaganje sindikata obrazovanja i Vlade

Vlada Kosova je najavila da će se danas u školama održavati redovna nastava, međutim, Sindikat obrazovanja na Kosovu se ne slaže sa tom odlukom izvršne vlasti, prenosi Reporteri.

Većina škola na Kosovu ne poštuje odluku vlade da ovaj ponedjeljak – prvi radni dan nakon subotnjeg obilježavanja nacionalnog praznika Albanije, Dana zastave, ipak bude radan.

Dan zastave kojim Albanija obilježava 28. novembra 1921. kada je stekla nezavisnost, obilježava se svake godine i na Kosovu.

Međutim, prvi put ove godine, Dan zastave nije proglašen za praznik na Kosovu, što je premijer, Avdullah Hoti objasnio posebnim epidemiološkim uslovima.

On je uz obavještenje da Dan zastave, koji je ove godine pao u subotu, neće biti praćen neradnim danom iz solidarnosti sa radnicima koji se bore protiv epidemije i koji već mjesecima nisu imali slobodan dan.

Ovakva odluka premijera naišla je na negodovanje u kosovskoj javnosti, a nezavisni sindikat radnika u prosvjeti i nauci pozvao je škole da ipak ne rade u ponedjeljak.

Kako je za Klan Kosova izjavio predsjednik ovog sindikata, Rrahman Jasharaj , 90% škola na Kosovu poštuje ovaj poziv sindikata.

„Tražili smo da ponedjeljak bude praznik u čast Dana zastave. Ovo je i u skladu sa kalendarom koji je 14. septembra objavilo ministarstvo prosvjete. Na osnovu informacija od gradonačelnika, 90% škola poštuje zahtjev Nezavisne unije sindikata radnika u prosvjeti, nauci i kulturi“, rekao je Jasharaj za ovu televiziju.

Dodaje da ima i onih škola koje ipak rade, ali je, kako navodi, broj učenika koji je jutros otišao u školu mali.