Nešto manje od osam godina

Kosovski pravni institut uz podršku američkog Stejt departmenta objavio je izvještaj "Građanska pravda 2019“ u kome je, između ostalog, navedeno da pojedine sudije pokazuju selektivan pristup i nejednak tretman stranaka, prenosi Koha.

"Ustav i zakoni Republike Kosovo garantovali su efikasnost i kvalitet građanske pravde za sve građansko-pravne sporove. Ali, za razliku od toga, Institut je utvrdio da su ove garancije ostale na papiru i da se u praksi ne sprovode. Građanski sudski postupci se odlažu u gotovo svim fazama postupka. Sva ova kršenja na kraju predstavljaju veliko odugovlačenje građanskih predmeta, što u nekim slučajevima traje i decenijama. U oblasti građanske pravde u prvom stepenu od 2016. godine nije bilo napretka, jer se broj neriješenih slučajeva koji se prenose iz godine u godinu neprekidno povećavao“, istaknuto je u izvještaju.

Kosovski pravni institut navodi da je slična situacija bila i u Apelacionom sudu u periodu od 2016. do 2018. godine, ali je taj negativni trend zaustavljen 2019. godine, kada je Apelacioni sud pojačan većiim brojem sudija, a broj neriješenih predmeta koji se prenose iz godine u godinu smanjen.

"Što se tiče učinka sudija, utvrđeno je da sudije osnovnih sudova u prosjeku nisu uspjeli da riješe slučajeve utvrđene SSK kroz orijentacionu normu, dok su ovu normu postigle sudije Apelacionog suda. Institut je utvrdio da postoji značajna neravnoteža u broju riješenih slučajeva između sudija. Ali, suočeni sa kašnjenjem u građanskim predmetima i velikim brojem predmeta, postoje slučajevi kada su sudije završile predmete u zakonskim rokovima, uprkos činjenici da po zakonu isti predmeti nisu predviđeni kao prioritetni predmeti, što ukazuje na selektivan pristup prema građanima i nejednakom tretmanu stranaka“, navodi se u izvještaju Instituta.

Nalazi pokazuju da trajanje građanskih predmeta samo u prvom stepenu iznosi 1.513 dana, dok za postupanje u parničnom predmetu pred drugostepenim sudom, iznosi 1.288 dana.

Da bi se slučaj završio od trenutka podnošenja tužbe do trenutka pravnosnažnosti sudske odluke, u prosjeku mora da prođe 2.801 dan, odnosno oko sedam godina i osam mjeseci.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore