Austrijska novinarka Adelheid Volfl je, u analizi pod nazivom "Bivši borci na Kosovu će odgovarati" napisanoj u prestižnom bečkom listu "Der Standard", pisala o pitanju političkih sudbina nakon situacije sa Specijalnim sudom, prenosi Gazeta Express.

Volfl je, između ostalog, istakla da su predsjednik Pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti, kao i v.d. predsjednika Kosova Vjosa Osmani, političke ličnosti koje žele da se bore protiv korupcije.

"Postupak protiv bivših komandanata odvija se u vrijeme kada su popularni političari, koji uživaju veliku podršku stanovništva, a koji nema nikakve veze sa starim borcima, već žele da se bore protiv korupcije. Tu spadaju predsjednica Skupštine koja je i v.d. predsjednika Kosova Vjosa Osmani, kao i bivši premijer Albin Kurti iz Samoopredjeljenja, koji mogu pobjediti na izborima sljedeće godine", ukazuje austrijska novinarka u analizi.

Kako se navodi, ona je pisala sa negativnom konotacijom o bivšim vođama OVK, sa posebnim naglaskom na bivšeg predsjednika Hashima Thaçija, kao i na bivšeg predsjednika parlamenta Kadrija Veselija.

"Specijalni sud je već objavio optužnicu protiv Thaçija u junu, prije njenog potvrđivanja, jer je Thaçi uvijek pokušavao da zaobiđe sud. Vjeruje se da su Thaçi i Veseli sproveli tajnu kampanju za ukidanje zakona kojim je osnovan Specijalni sud i na drugi način ometali rad suda kako bi se obezbjedili da ne budu izvedeni pred lice pravde. Optužnice su sada potvrđene, a optuženi su već saslušani", ističe austrijaska novinarka u analizi.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express