Kritika na rad

Ehat Miftaraj iz Kosovskog instituta pravde uporedio je aktivnost EULEX-a iz 2020. sa onom iz perioda 2009-2015, poručivši da se razlikuju kao noć i dan, prenosi Kosova sot.

Miftaraj je kritikovao rad misije EULEX na Kosovu tokom perioda 2009-2015, za koju je, kako je naveo, umiješana u korupciju i loše upravljanje.

"EULEX je u periodu 2009-2015.  bio umiješan u korupciju, zloupotrebu, loše upravljanje, jake veze sa politikom i interesnim grupama. To je jednostavno bio totalni neuspjeh. Danas imamo ovakvu vladavinu zakona upravo zbog EULEX-a iz 2009-2015", naveo je Miftaraj.

"Kancelarija EU na Kosovu to vrlo dobro zna. Kako u institucijama Kosova nema političke volje za rasvjetljavanje istine o EULEX-u 2009-2015, onda nema ni u Briselu", istakao je Miftaraj.

Dodao je da bi to rasvjetljavanje EULEX-ovih skandala objelodanilo uzaludno trošenje milijarde eura evropskih poreskih obveznika, od strane međunarodnih zvaničnika zaglibljenih u blato i vrtoglave zarade, za koje se na kraju ispostavilo da su investirali u korupciju, a ne u vladavinu zakona.

Bivši predsjednik Kosova Hashim Thaçi, u koordinaciji sa šefom evropske diplomatije Josephom Borellom, produžio je mandat EULEX-a do sljedeće godine.

Izvor: Kosovo Online/ Kosova sot