Izbori u Podujevu održavaju se u nedjelju 29. novembra, pa je posljednjih dana veliki broj stranačkih prvaka posjetio tu opštinu. Međutim, primjećeno je da se u tim prilikama mjere u borbi protiv koronavirusa ne poštuju, piše Gazeta Express.

Kandidati za gradonačelnika Podujeva su iz Demokratskog saveza Kosova je Nexhmi Rudari, Samoopredjeljnja Shpejtim Bulliqi i Demokratske partije Kosova Naim Fetahu.

Sva trojica su dobila podršku svojih stranačkih rukovodilaca, ali se čini da su partijski zvaničnici zaboravili da se Kosovo suočava sa pandemijom i odustali od ponašanja u skladu sa propisanim epidemiološkim mjerama, primećuje Gazeta Express.

Pokazujući da na izborima dobijaju podršku, funkcioneri pomenutih stranaka, objavljuju fotografije na kojima su viđeni bez maski, na skupovima na kojima je više od pet ljudi.

Vršilac dužnosti predsjednika PDK Enver Hoxhaj viđen je sinoć u okruženju u kojem niko ne nosi masku i gdje ima više od 10 ljudi.

"PDK svuda u Podujevu dobija veliku podršku. Danas smo imali toplo gostoprimstvo u domovima mnogih porodica. Građani Podujeva najbolje znaju za koga bi trebalo da glasaju 29. novembra, za dobro njihove opštine, a on je Naim Fetahu", napisao je Hoxhaj u objavi na Facebook nalogu.

Ništa bolje, dodaje Gazeta Express, ne djeluju ni u Pokretu Samoopredjeljenje, stranci Albina Kurtija.

Ova stranka takođe okuplja veći broj građana, nego što je zakonom dozvoljeno. To se može vidjeti na zvaničnoj veb stranici Samoopredjeljenja u Podujevu.

Isti je slučaj i u kampanji LDK za kandidata te stranke Rudarija. On je u objavi na Facebook nalogu prikazao fotografije čak i premijera Avdullaha Hotija i druge članove vladinog kabineta.

Međutim, kosovske institucie zabranile su okupljanje više od pet osoba, kao preventivnu mjeru u borbi protiv pandemije kovid-19.

Iako su zbog nepoštovanja takve odluke mnogi građani Kosova dobili kazne od policije, to se ne odnosi se na izbore i kampanju u Podujevu, navodi Gazeta Express.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express