Istekao im mandat

U vrijeme kada su obustavljene prijave u međunarodnim organizacijama i kada se bivši zvaničnici OVK nalaze u Specijalnom sudom, Kosovo je ostalo bez ambasadora u Vašingtonu, Briselu, Londonu i Tokiju, prenosi Indeksonlajn.

Kako se navodi, u ovom periodu kada je Kosovu potrebno međunarodno prisustvo, nedostatak ambasadora u tim zemljama ostavlja za sobom prezentaciju državne agende i politike i proaktivni pristup Kosova brojnim političkim zbivanjima u regionu i šire.

Kosovo je ostalo bez ambasadora u Briselu, pošto je sadašnjem ambasadoru Bernardu Nikaju istekao mandat. Kosovo je takođe ostalo bez ambasadora u Londonu, koji trenutno samo vrši dužnost.

Takođe, Kosovo je ostalo bez ambasadora u Tokiju, nakon što je istekao mandat sadašnjem ambasadoru Leonu Malazoguu.

Isto se dogodilo u Sofiji, gdje je ambasador Edon Cana zahtjevao povratak nakon završetka mandata.

Kako se ističe, isti slučaj je i na Tajlandu, gdje je Muhamet Brajshori, koji je bio ambasador u ovoj zemlji, već imenovan za zamjenika ministra spoljnih poslova Kosova.

Predsjedavajuća Odbora za spoljne poslove i dijasporu Time Kadrijaj istkla je, međutim, da Ministarstvo spoljnih poslova radi na tom pitanju.

"Ministarstvo radi konsolidovano nakon povratka mnogih ambasadora i drugih zvaničnika ambasade. Imali smo ministra na sastanku i ponovo ćemo ga pozvati i gde će se razgovarati o tim pitanjima", poručila je Kadrijaj.

Izvor: Kosovo Online/Indeksonline.net