Defanziva u odnosu na Srbiju

Istraživač u Grupi za političke i pravne studije Arber Fetahu izjavio je da bi prekidanje procesa dijaloga između Kosova i Srbije bilo pogrešno, prenosi Koha.

Prema njegovim riječima, takav pristup bi bio defanzivni u odnosu na Srbiju.

"Posljedice istrage Specijalizovanih vijeća ne bi trebalo da imaju uticaja na stavove Kosova prema EU i SAD. Kosovo mora dokazati da je država koja sprovodi svoju spoljnu politiku na osnovu svojih strateških principa, interesa, saradnje i smernica između saveznika u međunarodnoj zajednici", poručio je Fetahu.

Kako je naveo, svaka tendencija da se promeni kurs prema EU i SAD povezivanjem sa postupkom istrage Specijalizovanih vijeća je pogrešna, kontraproduktivna, čak i "autogol" za Kosovo.

Fetahu je dodao da je jedini razlog koji bi mogao dovesti do privremenog prekida dijaloga sa Srbijom, onaj koji se odnosi na vrijeme koje je potrebno dok se postigne unutrašnji politički konsenzus o pitanjima koja se rješavaju ili bi mogla biti predmet razgovora u Briselu.

Osim Alijanse za budućnost Kosova, nastavak dijaloga u ovom trenutku ne podržava ni vršilac dužnosti predsjednika Vjosa Osmani. Na konferenciji za štampu Osmani je rekla da nastavak dijaloga ne bi bio dobar za Kosovo.

"Imajući u vidu najnovija dešavanja nastavak dijaloga bio bi nekoristan. Postoje različita mišljenja unutar vladajuće koalicije i zbog toga sam tražila ponovno potvrđivanje političkih stavova. S obzirom na to, da je ovo konačni sporazum za uzajamno priznavanje, neophodno je uložiti veće napore za ujedinjenje", istakla je Osmani.

Međutim, premijer Kosova Avdullah Hoti, neće uvažiti zahtjev partnera u vladi da obustavi dijalog.

U pisanom odgovoru premijera navodi se da dijalog sa Srbijom nema drugu alternativu, iako nije naznačeno kada se očekuje sljedeći sastanak.

Posljednji sastanak Kosova i Srbije održan je na nivou stručnjaka 29. oktobra. Taj sastanak je specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak opisao kao "korakom ka sporazumu", dodajući da je to druga runda razgovora o uzajamnim imovinskim potraživanjima.

Što se tiče ostalih sastanaka, nijedna strana nije otkrila više detalja. Sastanak na visokom nivou između premijera Avdullaha Hotija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića posljednji put je održan 7. septembra.

Još jedan sastanak bio je najavljen je za 28. septembar, ali je odložen na neodređeno vrijeme.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore