Međunarodno prihvaćene granice

Ministrica spoljnih poslova Kosova, Meliza Haradinaj-Stublla, pismom upućenom izvršnom direktoru kompanije Apple, Timu Cooku, zvanično je uputila molbu da uključi Kosovo u Apple-ovu mapu.

Kako je sama najavila, sa takvim se pismom obratila Appleu 23. jula, u kojem je zatražila brze korake za "pravilno predstavljanje Kosova sa međunarodno prihvaćenim granicama u službi Apple Maps".
Haradinaj-Stublla je u svom pismu spomenula da nezavisnost Kosova na svojim granicama priznaje više od dvije trećine svijeta, uključujući zemlje kao što su SAD, Velika Britanija, Japan, Njemačka, Francuska, Kanada, kao i članstvo u prestižnim svjetskim institucijama kao što su Međunarodni monetarni fond, Svjetska banka i šire, prenosi Ekonomia online.
"22. jula 2010. godine, Međunarodni sud pravde je u savjetodavnom mišljenju zaključio da proglašenje nezavisnosti Kosova 17. februara 2008. godine nije prekršilo međunarodno pravo", napisala je Haradinaj-Stubla, podsjećajući da su platforme poput Linkedlna, Twittera, Facebooka i Spotyfija ažurirale svoje platforme uvodeći Kosovo kao nezavisnu državu.