Cijena testa još nije poznata

Od ponedjeljka će građanima Prištine biti dostupni serološki testovi, pomoću kojih se ispitivanjem krvi utvrđuje da li je osoba zaražena koronavirusom, prenosi Gazeta Express.

Ovi testovi takođe, odražavaju kolektivni imunitet stanovništva, pa bi se shodno rezultatima mogle ublažiti restriktivne mjere na suzbijanju pandemije.

Direktor zdravstva u opštini Priština Bujar Gashi rekao je za Radio Slobodna Evropa da će od ponedjeljka sa testiranjem početi zdravstveno osoblje i zvaničnici opštine Priština.

Testiranje će vršiti sektor primarne zdravstvene zaštite, odnosno centri porodične medicine koji su u nadležnosti Opštine Priština.

U početku će se raditi 100 testova dnevno, da bi se nastavilo sa 500 svakodnevno.

Prema njegovim riječima, prednost će se dati građanima sa simptomima bolesti i osobama starijim od 60 godina.

Cijena serološkog testa još nije poznata, jer o tome još nije odlučeno.

Gashi kaže je naveo da će se vršiti tri vrste seroloških ispitivanja, imunoglobulini A, M i G.

"Imunoglobulin A je odgovoran za početni stadium bolesti i ukazuje da su antitela stvorena u početnom stadijumu u prvih pet dana infekcije. Imunoglobulin M ukazuje na aktivno stanje ako se antitela formiraju od 6. do 14. dana, dok imunoglobulin G, ukazuje na stvaranje antitela u organizmu, pokazuje da se razvilo imunitet na virus", rekao je Gashi.

Serološka ispitivanja, ali i PCR, takođe se mogu raditi u privatnim klinikama.

PCR test određuje da li je virus aktivan analizom brisova iz nosa i grla.

Ministar zdravlja Armend Zemaj potpisao je 14. jula, administrativna uputstva kojim je privatnim zdravstvenim ustanovama dozvoljeno da rade testove za SARS-Cov-2.

Portparol Ministarstva zdravlja Faik Hoti rekao je za Radio Slobodna Evropa da privatne institucije koje se prijavljuju za testiranje moraju imati dozvolu koja ispunjava set uslova utvrđenih administrativnim smjernicama.

Ranije je objavljeno da privatnim institucijama neće biti dozvoljeno da vrše PCR test kojim se tačno utvrđuje da li virus postoji u tijelu i zasniva se na analizi uzorka brisa iz nosa.

Međutim, portparol Hoti je rekao da će privatnim laboratorijama koje posjeduju potrebnu opremu i ispune uslove za takva ispitivanja, biti dozvoljeno da ih obave.

„Za ovu aplikaciju postoji interesovanje privatnih laboratorija. Ako bilo koja laboratorija ima tehničke uslove, osoblje, biološku sigurnost i stručnjake na terenu, biće moguće izvršiti PCR testove, tj. brisevima, ali i serološke testove“, rekao je Hoti.

Dodao je da administrativno uputstvo ne zabranjuje privatnim laboratorijama da vrše testiranje i da treba o testiranjima da svakodnevno izvještavaju Nacionalni institut za javno zdravlje.

Privatne laboratorije su se već prijavile Ministarstvu zdravlja za dozvole za vršenje testiranja.

Valon Sopa iz privatne laboratorije "Analiza" rekao je da postoje uslovi da se urade PCR testovi, ali da rade samo serološke testove.

"Tehnički, u našoj laboratoriji možemo da radimo samo serološka ispitivanja. Juče smo predali dokumentaciju Ministarstvu zdravlja i nemamo informacije. Trenutno ni jednoj laboratoriji nije dozvoljeno testiranje na kovid-19", rekao je Sopa.

Serološkim testiranjem se može povećati identifikovani broj inficiranih.

Zdravstveni radnici smatraju da bi to automatski uticalo na sprečavanje infekcije jer bi se slučajevi izolirali i sprečilo širenje na zajednicu.

Zbog toga su mnoge zemlje primjenjivale serološki test od početka pandemije.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express