Intervju trajao skoro sedam sati

Treći dan zaredom, predsjednik Kosova Hashim Thaçi saslušavan je u Specijalnom tužilaštvu u Hagu. Nakon intervjua, koji je trajao skoro sedam sati, Thaçi nije razgovarao sa novinarima.

Thaçi će se i sutra pojaviti u Specijalnom tužilaštvu u Hagu gdje će biti nastavljen intervju sa njim, javlja televizija Klan Kosova.

Thaçi je od ponedjeljka u Hagu na saslušanju povodom optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene na Kosovu.

Specijalno tužilaštvo Kosova sa sjedištem u Hagu podnelo je 24. juna na ispitivanje optužnicu sa deset tačaka kojima se Thaçi, lider Demokratske partije Kosova Kadri Veseli i druga lica terete za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.

U optužnici se navodi da Thaçi, Veseli i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Thaçi je u ponedeljak i utorak u sudskoj zgradi u Hagu, zajedno sa advokatima proveo više od 12 časova.

Prvog dana nakon ispitivanja izjavio da je sve vrijeme slušao tehnička pitanja koja su mu postavljali predstavnici tužilaštva i njegov pravni zastupnik, dok se juče nije obraćao novinarima.

Specijalno tužilaštvo se još uvijek nije oglasilo povodom Thaçijevog boravka u Hagu.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova