Jedna je od prvih zaraženih osoba na Kosovu

Neuropsihijatar Valbona Tafilaj jedna je od prvih osoba koja je na Kosovu zaražena koronavirusom i u razgovoru za Reporteri ispričala je da je njen oporavak trajao punih 30 dana, da je sve vrijeme bila zatvorena u sobi na odjeljenju Klinike za zarazne bolesti Kliničkog centra u Prištini, izolovana i daleko od porodice.

"Kao ljekar, odmah sam počela drugačije da razmišljam o tome šta virus može da uradi. Bila sam hospitalizovana na Klinici za zarazne bolesti 30 dana i moja bolest je morala da se liječi. Dobro sam se osećala jedino zbog medicinskog osoblja koje je bilo uz mene i druge oboljele. Mnogo puta sam  testirana i bila pozitivna, plakala sam. Tešila me medicinska sestra, 30 dana nisam izlazila iz sobe, 23 dana nisam ni otvorila balkonska vrata. Jedini posetioci koje sam imala bili su moji prijatelji sa terase”, ispričala je doktorka.

Dodala je da, iako je bila veoma dobrog zdravlja prije nego što se zarazila COVID-19, imala je nove probleme poput dijareje, nedostatka daha, glavobolje s povraćanjem.

"Imala sam probleme sa dijarejom, sa disanjem, kašalj nije prestajao. Nisam imala nikakvih hroničnih problema, ali tokom tog vremena imala sam problema sa krvnim pritiskom i drugim pratećim problemima koje ranije nisam imala, umor, bolove u mišićima, glavobolju i povraćanje, što je bilo čudno za mene i osoblje", rekla je ona.

Prema njenim riječima, virus postoji i građani bi trebali vrlo ozbiljno da se brinu o sebi i okruženju u kojem žive i rade.

"Ljudi moraju da shvate da je virus među nama, ako to ne učinimo zbog sebe morali bi to da urade za naše roditelje i bake i deke. Ako nas liječe i završimo na intenzivnom liječenju cijelog života ćemo se osjećati loše", naglasila je između ostalih neuropsihijatar Tafilaj.

Izvor: Kosovo onlajm/Reporteri