Direktor informativnog programa TV Klan Kosova

Direktor informativnog programa TV Klan Kosova Gazmend Syla izjavio je da će srpski izbori u nedjelju biti posljednji na Kosovu koji se održavaju na ovaj način i da će nakon njih dijalog biti nastavljen.

"Ne vjerujem da će pregovori dugo trajati i kada se završe određenim rezultatom, onda će Kosovo i Srbija poštovati jedni druge u vezi sa problemima koje imaju i malo je vjerovatno da će biti izbora Srbije na način na koji su sada organizovani - da naš suverenitet bude narušen”, rekao je Syla.

Kada je riječ o dijalogu sa Srbijom, on je uvjeren da će predsjednik Kosova Hashim Thaçi biti dio toga.

"Ne vjerujem da će predsjednik predvoditi kosovsku delegaciju u razgovorima sa Srbijom u bilo kojem formatu koji se radi. Ne znam da li će njih dvoje biti zajedno, ali Thaçi je nekoliko puta rekao da Ustav kaže ko vodi i kako se dijalog odvija. Hoti je rekao isto. Vjerujem da kada je planirana vlada Hotija tada je sve bilo razjašnjeno”, dodao je on.

Syla je rekao da se očekivalo da će premijer Avdullah Hoti ukinuti reciprocitet, da su prvi dani nove vlade protekli onako kako je i moralo, da se preduzme brza akcija kako bi vlada pokazala šta se od nje može očekivati.

“Odluku o uklanjanju reciprociteta pratila su zanimljiva dešavanja i reakcije. Očekivalo se da će Hoti kao premijer ukloniti reciprocitet i vjerujem da će to otvoriti put povratku normalizacije dijaloga između Kosova i Srbije”, rekao je Syla.

On je ocjenio da "opozicija ima obavezu da uvijek, čak i kad vlada radi dobro, nađe razlog i  da pokaže svoje reakcije, nezadovoljstvo, neodobravanje, ogorčenost.

Podsjetio je da je Pokret Samoopredjeljenje uvijek izjavljivao da će biti protiv ove vlade koju je naziva "beskorisnom".

“Zanimljiva je reakcija PDK, koja igra po sredini iako je opozicija i dalje je opozicija PS, koji je takođe opozicija. To je umereno protivljenje vladi Hotija”, rekao je Syla.

On je kritikovao skup, koji je Pokret Samoopredjeljenje organizovao da proslavi 15. godišnjicu svog osnivanja.

„Veoma me iznenadio miting PS, jer nisam očekivao da će to biti takav skup u smislu prisustva ljudi, jer je nazvan miting po tačkama. Dan ranije vidjeli smo i govor predsjednika stranke Albina Kurtija, koji je rekao da „poziva sve da se drže tačaka“ kako bi to bio skup koji poštuje pravila protiv pandemije“, rekao je on.

Još oštriji je bio prema bivšem ministru zdravlja Arbenu Vitiji koji je bio na mitingu.

“Onog trenutka kada je video da se distanca ne poštuje, morao je da se suzdrži, jer je postojala dobra aura po pitanju njegovog položaja i rada. Sve što je Arben Vitia uradio u periodu pandemije čini se da je toga dana palo u vodu. Ostaje da se vidi hoće li miting u petak rezultirati porastom broja zaraženih, što zabrinjava. Zabrinjavajuće je što se politička stranka koja je vodila vladu i radila dobro u upravljanju pandemijom samo nedjelju dana nakon pada sa vlasti, oslobodila do te mjere da održi miting na kome se mjere ne poštuju", rekao je on.

Kritičan je bio i prema novoj vladi, ali i prema staroj, koja ništa nije organizovala za “nedjelju oslobođenja Kosova”.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova