Alarmantni porast

U posljednja tri dana na Kosovu je registrovano 160 slučajeva infekcije koronavirusom, 32 osobe su izliječene, a dvije preminule.

Alarmantni porast broja zaraženih koronavirusom u posljednja tri dana u Nacionalnom institutu za javno zdravlje Kosova ocjenjuju kao zabrinjavajući i ističu da to pokazuje pogoršanje epidemiološke situacije, a postoji i rizik da se izgubi kontrola nad situacijom, piše Gazeta Express.

„S obzirom na to da u posljednjoj nedjelji imamo porast pozitivnih slučajeva koji se po intenzitetu upoređuju sa sredinom aprila i imamo slučajeve radnika javnih i privatnih organizacija, poput Pošte Kosova, KEK, KEDS, Umjetničke galerije, bankarskih institucija, zdravstva itd., preporučujemo Ministarstvu zdravlja da zatvori sektore u kojima postoje pozitivni slučajevi i sve njih zadrže u samoizolaciji”, poručili su iz Instituta za javno zdravlje u Prištini.

Oni ocjenjuju da je opasno što ovih dana postoji povećano kretanje građana svuda na Kosovu.

"Nepažnja nekih građana povećava rizik od širenja infekcije, a nenošenjem maski ugrožava se zdravlje građana i epidemiološka situacija koja se drži pod kontrolom uz velike napore timova profesionalaca Nacionalnog instituta”, navode iz ove zdravstvene ustanove.

Od početka pandemije, na Kosovu je prijavljeno 1.486 slučajeva inficiranih virusom kovid-19, 1.183 osobe su se oporavile, a 33 su preminule.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express