Paket neefikasan, nema sredstava

Novac iz hitnog fiskalnog paketa u vrednosti oko 180 miliona eura, koji je imao za cilj da ublaži posledice ekonomskih i socijalnih problema, još uvek nije podeljen preduzećima i radnicima.

Ovaj paket je u martu odobrila Kurtijeva vlada za hitne potrebe građana i preduzeća.
Već je započeto sprovođenje nekih mera, ali sada kada je došla nova vlada koju predvodi premijer, Avdulah Hoti, za paket se kaže da je neefikasan, jer nema sredstava.
Portparol Ministarstva finansija i transfera, Muharem Šahini (Muharrem Shahini), kaže za Radio Slobodna Evropa da su u procesu razmatranja budžeta i da će se revidiranim budžetom obezbediti sredstva.
"Uz revidirani budžet, koji bi uskoro trebalo da bude odobren u Vladi, a potom u Skupštini, biće obezbeđeno dovoljno sredstava za potpunu implementaciju hitnog fiskalnog paketa“, rekao je Šahini.
Razlog za kašnjenje povodom isplata iz hitnog fiskalnog paketa, prema Šahiniju, proizilazi iz činjenice da neke obećane mere nisu bile u skladu sa budžetskim ograničenjima.
Takođe, dodaje da je došlo do grešaka u popunjavanju zahteva koje su podneli podnosioci i da je to povećalo obim posla Komisiji za pregled prijava.
"U revidirani budžet, pored obezbeđivanja finasijskih sredstava za hitni fiskalni paket, biće uključeno i finansiranje programa za ekonomski oporavak koji ima za cilj da značajno poveća finansiranje privrednih aktivnosti u našoj zemlji. Očekujemo da će revidirani budžet biti obrađen u Skupštini u roku od nekoliko dana“, rekao je Šahini.
Kako bi pomogla preduzećima i drugim kategorijama društva pogođenim širenjem koronavirusa, Vlada Kosova je na predlog Ministarstva finansija i transfera odobrila hitni fiskalni paket u iznosu od 179.6 miliona eura.
Na sednici skupštine Kosova, 11. juna, ministar finansija i transfera, Hikmete (Hykmete) Bajrami, saopštio je da je od 180 miliona eura hitnog paketa potrošeno samo oko 60 miliona eura, jer nema finansijskih sredstava bez pravnih izmena i revidiranja budžeta.
Predstavnici privrednika kažu da je bilo brojnih žalbi privrednika na kompenzaciju koja je trebalo da se isplati preduzećima iz hitnog paketa za plaćanje zarade i stanarine radnicima.
Izvršni direktor Američke privredne komore na Kosovu, Arian Zeka, rekao je za Radio Slobodna Evropa da preduzeća nisu dobila obećanu pomoć iz hitnog fiskalnog paketa.
On kaže da ne znaju da li se govori o netačnom planiranju, ali dodaje da je ohrabrujuće to što je sada nova vlada saopštila da će preuzeti obavezu da primeni sve mere obuhvaćene fiskalnim paketom.
"Tokom proteklih nekoliko dana imali smo veliki broj žalbi preduzeća u vezi sa primanjem nadoknade i za plate i za kiriju. Meru u vezi sa pokrivanjem 50 odsto troškova zakupa nije primenila prethodna vlada“, kaže Zeka.
Kaže da svi moraju da razumeju i započnu sa primenom paketa hitnih mera jer su one ključne za opstanak mnogih preduzeća na Kosovu.
Iako prvi hitni fiskalni paket još uvek nije u potpunosti sproveden, kosovska vlada navodi da je trenutno u procesu drugi fiskalni paket koji će biti fokusiran na ekonomski oporavak.