Apelu na poštovanje mjera zaštite

Od ukupno 313 testiranih na Klinici za infektivne bolesti i praćenje kontakata na terenu zaraženo je 53 osoba od koronavirusa, navedeno je u dnevnom izvještaju Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova.

Od 8. februara do 13. juna 2020. u Laboratoriji za molekularnu mikrobiologiju testirano je 18.247 osoba 1.437 bilo je pozitivno, a ukupno 32 su preminula jer su, kako je navedeno imali i druge prateće bolesti.

NIJZ tokom 24 časa kontroliše i nadzire sve kontakte, obavezujući ih da budu u samoizolaciji i traže ljekarsku pomoći ako imaju simptome.

U obraćanju građanima iz Instituta apeluju da poštuju mjere zaštite s obzirom da je u posljednjoj nedjelji zabilježen porast pozitivnih slučajeva koji se po intenzitetu upoređuju sa sredinom aprila i ima slučajeva zaposlenih u javnim i privatnim organizacijama, pošti, KEK-u, KEDS-u, Umjetničkoj galeriji, bankarskim institucijama, zdravstvu, agenciji, komercijalnoj kompaniji i privatnom preduzeću.

“Preporučujemo Ministarstvu zdravlja da zatvori sektore u kojima ima pozitivnih slučajeva, da svi oni budu u samoizolaciji i obavezno nose maske”, navodi u saopštenju.

Ovih dana se povećava priliv građana na Kosovu. Ovo je rizično i ublažavanje mjera ograničenog kretanja ne znači nepoštovanje preporuka Nacionalnog instituta i Ministarstva zdravlja održavanjem fizičke distance i nošenjem maski na javnim mjestima, dodaje se u tekstu.

Nacionalni institut za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravlja preporučuju građanima da se doslijedno pridržavaju zaštitnih mjera, da nose maske na mjestima gdje ima puno ljudi i da udaljenost ne smije biti ispod 2 metra.

Izvor: Kosovo Online