Gradonačelnik Južne Mitrovice

Gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri izjavio je da mu je predsjednik Kosova Hashim Thaçi 2008. godine izneo svoj plan za podjelu Kosova, koji kako je dodao on nije prihvatio, prenosi Ekonomia online.

Prema Bahtirijevim tvrdnjama, na sastanku su bile još dvije osobe i Thaçi mu je “tačno rekao gdje će Kosovo biti podjeljeno”.

"Lično sam razgovarao s njim i on mi je tačno rekao gdje će Kosovo biti podjeljeno. Prema gospodinu Thaçiju, podjela bi počela iz Zubinog Potoka u selu Čabra, koje bi bilo u južnom dijelu Mitrovice. Gornje i Donje Vinarce, Gušavce, Suvi Do ostaju u južnom dijelu grada, odnosno na Kosovu kao i dio Vidomirića koje se prostire prema albanskom groblju, zatim se prelazi reka Sitnica i izlaze na dio Šalje i ja sam se usprotivio da ostavim posmrtne ostatke Ise Boletinca. Selo Boletin ostalo bi u južnom dijelu", rekao je Bahtiri.

Prema njegovi riječima bio je protiv ove Thaçijeve ideje.

Bahtiri je dodao da mu je Thaçi rekao da “Mitrovica mora da se ujedini kao Slobodna gradska zona i da će on biti gradonačelnik dvije Mitrovice”.

“Nisam prihvatio tako nešto i podneo sam Skupštini peticiju koju je potpisalo preko 17 hiljada ljudi, kada je Kadri Veseli bio predsjednik. Nikada nije stigla u Skupštinu", rekao je Bahtiri.

Dodao je da mu je Thaçi rekao da će Trepča ostati na Kosovu, i da će upravljati međunarodni predstavnici.

Bahtiri se zakleo u svoje unuke da je Hashim Thaçi zaista to rekao.

"Kunem se u svoju porodicu i 22 unuka, spreman sam da se suočim sa njim javno i raspravljam o tim stvarima", rekao je, između ostalog Agim Bahtiri.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia online