Fiskalni paket na čekanju

Nijedna mjera hitnog fiskalnog paketa neće biti sprovedena bez preispitivanja ovogodišnjeg budžeta u Skupštini Kosova. Isto tako, mjera “3a” ovog paketa za radnike iz privatnog sektora koji su zaposleni u firmama pogođenim pandemijom neće moći primiti plate od 170 eura za mjesec maj bez revizije ovog budžeta.

Ovo je za KosovaPress rekao savjetnik ministra finansija, Lulëzim Krasniqi, koji vjeruje da će Vlada, najkasnije početkom sljedeće sedmice, proslijediti Skupštini zakon o reviziji budžeta.

Zbog neraspoređivanja sredstava, Krasniqi je naglasio da bez revizije budžeta I drugi dio radnika koji nisu uspjeli primiti plate za april od 170 eura neće ih moći imati na svojim računima.

"Uplate od po 170 su izvršene koliko je bilo raspoloživih sredstava u fondu. Ostatak se očekuje nakon revizije budžeta. U trenutku kada se obavi revizija budžeta, sredstva za pokriće hitnog paketa bit će dodijeljena i izvršenje ostalih plata odmah će se nastaviti“, kaže Krasniqi.

Savjetnik ministrice Hykmete Bajrami također je naglasio da sredstva (novac) postoje, ali ne postoji određena stavka iz kojeg se mogu isplatiti, pa bi je, prema njegovim riječima, trebalo zakonski urediti.

“Revizija budžeta omogućava da se potrebna sredstva osiguraju u odgovarajućim budžetskim linijama. Budžetska predlog je proslijeđen svim budžetskim institucijama da izvrše prilagođavanja, postoji potreba da se izvrše prilagodbe zbog rashoda na opštinskom nivou. U okviru ove sedmice primamo zahtjeve. Vjerujem da će pripreme za reviziju biti obavljene ove nedjelje, najkasnije početkom sljedeće nedjelje, u vladi okončavaju pripreme I nastaviće se u zavisnosti od dnevnog reda u Skupštini Kosova. Nema razloga za odlaganje revizije u Skupštini“, rekao je Krasniqi.

Također kaže da se ne radi samo o radnicima iz privatnog sektora, već i o svim mjerama hitnog fiskalnog paketa, koji uključuju i one za preduzeća i socijalna pitanja.

Poslovna zajednica stalno traži implementiranje hitnog paketa kako bi se pomoglo zaposlenima i preduzećima.

Inače, prema riječima direktora Poreske uprave Kosova, koji je prošle sedmice izjavio da je od 193 hiljade podnositelja zahtjeva za pravo na platu, samo jednu platu (april) primilo njih 171 hiljada.