Podaci Agencije za statistiku

Prema podacima Agencije za statistiku, uvoz robe na Kosovo je u aprilu opao za 34,4 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine a izvoz je takođe smanjen za 11,5 odsto.

Tokom aprila uvezeno je robe u vrijednosti od 193,9 miliona eura a vrijednost izvezene robe je samo 32,6 miliona eura, javlja Koha.

To je uticalo na smanjenje trgovinskog deficita na 161,2 miliona eura. Prošle godine trgovinski deficit bio je 258,5 miliona eura.

Ukidanje stopostotne takse na srpsku robu i uspostavljanje reciprociteta 1. aprila, uticalo je da Srbija bude među najvećim uvoznicima na Kosovo. Srbija prednjači u trgovini u odnosu na ostale zemlje CEFTA. Samo u aprilu je uvezla robu u vrednu više od 15 miliona eura.

Prema riječima predsjednika Privredne komore Kosova Berata Rukiqija, blokada ekonomskih aktivnosti i pad potrošnje uticali su na smanjenje trgovinskog deficita.

Smanjenje trgovinskog deficita, prema vršiocu dužnosti zamjenika ministra ekonomije Edisona Jakurtia je dobra vijest jer je, kako je rekao, novac ostao na Kosovu.

„Ovo je veoma dobra prilika da se izdaci orijentišu na lokalne proizvode. Dakle, ako imate priliku da birate između štednje i kupovine, kupujte. A ako kupujete, kupujte domaće proizvode", poručio je on.

Kosovski partner u uvozu robe od zemalja Evropske unije je i dalje Njemačka sa gotovo 20 miliona eura robe. Među najvećim uvoznicima na Kosovo su i Turska sa preko 21 milion eura i Kina sa gotovo 17 miliona euvra.

Dok su proizvodi sa Kosova, iako u malim količinama, uglavnom prisutni na tržištu Albanije, Sjeverne Makedonije, Srbije, Crne Gore, Njemačke i Švicarske.

Izvor: Kosovo Online/Koha