Slučaj istražuje Tužilaštvo

Već više od dvije godine Vlada Kosova iznajmljuje automobile po cijeni koja premašuje njihove prodajne vrijednosti, prenosi Gazeta Express.

Ugovor od oko sedam miliona eura, kojim se krši postupak javnih nabavki i nanosi gubitak budžetu, nedavno je istražilo tužilaštvo, navodi Gazeta Express, pozivajući se na Glas Amerike.

Kako navode, u martu 2017. godine Vlada Kosova odlučila je da iznajmi automobile za sve institucije i zatražila od Centralne agencije za javne nabavke da primjeni centralizovani ugovor za 452 automobila na pet i po godina, u vrijednosti oko sedam miliona eura.

Na osnovu dokumenata postupka ugovaranja, vrijednost iznajmljivanja automobila prelazi cijenu nabavke, što izaziva sumnju u tenderski postupak i podstaklo je pokretanje istrage tužilaštva, dodaje se u tekstu i precizira da je oktobru 2017. godine Centralna agencija za javne nabavke dodelila tender kompaniji "Automita" za zakup 373 vozila.

Od toga je jednim ugovorom i dva aneksa ugovora, potpisana u roku od godinu dana, vlada ugovorila 204 automobila "reno megan" po cijeni od 347 eura mjesečno i 169 automobila "dačia sandero" po mjesečnoj cijeni zakupa od 247 eura, a ukupan iznos je oko 4,5 miliona eura.

Dodaje se da su nakon toga u decembru 2017. i martu 2018. godine potpisana i dva ugovora i aneks ugovora sa kompanijom "Merkom", po kome je iznajmljeno je 79 automobila marke "pežo" uz ukupnu vrijednost ugovora od 2,5 miliona eura.

Svi ugovori, dodaje se, zaključeni su na period od 66 mjeseci, dok su na osnovu Zakona o javnim nabavkama na Kosovu takvi ugovori dozvoljeni samo na 36 mjeseci.

Šef Centralne agencije za javne nabavke Bexhet Rukiqi kaže da zakon ne uključuje vremenske rokove za ove vrste otvorenih ugovora.

"U ovom slučaju, to je otvorena procedura. To nije okvirni sporazum ili okvirni ugovor ovo je otvorena procedura. To nije prekoračenje zakonskih okvira. To nigde nije zabranjeno", rekao je Rukiqi.

Šef Biroa za reviziju Besnik Osmani objašnjava za Glas Amerike nepravilnosti koje su uočene od početka revizije.

"Radi se upravo o tome da nije bilo neke detaljne analize. Nisu prikupljene informacije o potrebama institucija, o potrebnoj količini, da bi se nakon prikupljenih svih potrebnih informacija počelo sa postupkom nabavke. Ta disproporcija uzrokovala je jaz između potreba institucije i nivoa ugovorenih količina ", rekao je Osmani.

Nedostatak analize tržišne cijene i potreba institucija, konstatuje se u tekstu, dovelo je do toga da u ovom slučaju vrijednost iznajmljivanja vozila na 5 i po godina Kosovo košta više nego njihova nabavna cijena.

Za automobil tipa "dačia sandero", koji na tržištu košta 11.000 eura, plaćen je zakup od 16.302 eura, za tip "reno megan", koji košta oko 16.190 eura, plaćeno je 22.902 eura zakupa, dok je "pežo" umjesto tržišne vrijednosti koja je u to vrijeme bila oko 26.000 eura, vlada platila 32.802 eura.

Što se tiče ugovora, pozvane su i dvije kompanije koje se dobile te ugovore, ali obe su odbile da daju odgovore Glasu Amerike, ukazuje se.

Međutim, prema Rukiqiju ugovor je koristan u odnosu na prethodne troškove za automobile.

"Ova praksa je bila mnogo efikasnija i ekonomičnija od kupovine vozila. Apsolutno je cijena očigledno veoma povoljna i razumna", rekao je Rukiqi.

Ali, prema Osmaniju, izvještaj Državne revizije uskoro će otkriti da li je ugovor bio povoljan.

Ovaj ugovor sada je već postao predmet istrage Tužilaštva, i Rukiqi potvrđuje da su saslušana dva zvaničnika agencije kojom rukovodi.

Tužilac slučaja Naim Abazi i Kancelarija Specijalnog tužilaštva Kosova nisu dali objašnjenja o ovoj istrazi, rekavši da ne komentarišu slučajeve koji su u toku istrage, kaže se u tekstu i upozorava da međunarodni izvještaji svrstavaju Kosovo među zemlje u kojima korupcija "ostaje endemska".

Šef Agencije za borbu protiv korupcije Shaip Havolli, nezavisnog tijela koje istražuje slučajeve korupcije, objašnjava da postoji visoka stopa nekažnjivosti za korupciju i da se korupcija  visokog profila sakriva uticajem politike na sudstvo.

"U pogledu borbe protiv korupcije napredak tokom ovih godina bio je vrlo mali, posebno u pogledu visokih funkionera. Imali smo 37 ili 40 slučajeva, od kojih su mnogi bili označeni, a rezultati nisu optimistični u pogledu kažanjavanja. Postoje slučajevi kada su visoki zvaničnici oslobođeni optužbe", rekao je Havolli.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express