Islamska zajednica Kosova (IZK) odlučila je da ne organizuje molitve u džamijama na Kosovu u čast praznika Bajrama, zbog prevencije širenja korona virusa.

Vjernici muslimanske veroispovesti danas proslavljaju Bajram. Praznik se ove godine proslavlja usred pandemije koronavirusa. Iako se primjenjuju znatno olakšane mjere zaštite, u džamije se danas neće ići.
Predsjednik Islamske zajednice Kosova Naim Tërnava odlučio je da džamije ne budu otvorene za molitvu Velikog Bajrama u nedjelju.
U odluci se takođe kaže da će se sa minareta svih džamija na teritoriji Kosova "u nedelju od 5.45 sati čitati takbiri i salaveti, što se poklapa sa ulaskom vremena Eida al-Fitra“.
Prema navodima Islamske zajednice Kosova, odluka je donjeta na osnovu Ustava ove zajednice, a u cilju održavanja zdravlja građana u vrijeme pandemije, poštujući preporuke Ministarstva zdravlja i Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova.
Pored džamija, IZK je u svojoj odluci naveo da se neće održati "prijem u čast praznika u sjedištu Zajednice, niti u sjedištu mjesnog vijeća“.
Muslimanski vjernici se u toj odluci pozivaju da "u cilju očuvanja zdravlja, što je u ovom slučaju primarno, ne posećuju jedni druge tokom ovog praznika“.
Na Kosovu je od 18. maja u toku primjena druge faze olakšanih mjera, a iz islamske zajednice poručuju da se otvaranje džamija na Kosovu može očekivati početkom juna.
Zbog zatvorenih džamija, grupa nezadovoljnih vjernika je u utorak organizovala klanjanje u centru Prištine na trgu "Skenderbeg", zahtjevajući od Ministarstva zdravlja Kosova i Islamske zajednice Kosova da se njihovi vjerski objekti otovore.