Zajednički koordinacioni sastanak

Na poziv vršioca dužnosti ministrice Ministarstva administracije lokalne samouprave (MALS) Emilije Redžepi i vršioca dužnosti ministra zdravlja Arbena Vitie, kao i u uskoj saradnji sa Asocijacijom kosovskih opština koju zastupa zamjenik predsednika i istovremeno gradonačelnik opštine Obilić Xhafer Gashi, održan je zajednički koordinacioni sastanak sa gradonačelnicima opština Republike Kosovo, kako bi se predstavile nove mjere u vezi sa pandemijom COVID-19.

Ministrica Redžepi zahvalila se gradonačelnicima opština na njihovom angažovanju posvećenosti prema građanima, u cilju upravljanja situacijom, prevazilaženju izazova i primjeni mjera koje se odnose na globalnu pandemiju COVID-19. Takođe, ministrica je predstavila sve radnje koje je MALS preduzelo kao nadzorni organ opština i kao tačku koordinacije između centralnog i lokalnog nivoa. U tom kontekstu, sve odluke, mjere i preporuke donete sa centralnog nivoa proslijeđene su opštinama kako bi se one informisale.

"Takođe, u svim posjetama opštinama Kosova, identifikovanli smo sve potrebe koje su opštine izrazile, u pogledu obezbjeđivanja šatora, snabdjevanja zaštitnim i higijenskim materijalom, kao i druge izražene potrebe", stoji u saopštenju Ministarstva administracije lokalne samouprave.  

Ministar Vitia u svom obraćanju gradonačelnicima izrazio je najdublje poštovanje i zahvalnost svim opštinama koje upravljaju situacijom, kao i spremnost opština da pozitivno odgovore na primjenu mjera i preporuka Vlade Kosova i odgovornim institucijama za javno zdravlje.

Ministar je takođe naglasio da smo sada na pola puta i na osnovu savjeta stručnjaka, i da su pripremili  nove mjere u vezi sa pandemijom COVID-19, mjere koje će vam biti predstavljene danas. Ove mjere počeće da se primjenjuju od 4. maja 2020. godine, razumije se, uzimajući unaprijed i u obzir prijedloge koji dolaze od opština.

Učesnicima se obratio potpredsjednik Asocijacije kosovskih opština, istovremeno gradonačelnik opštine Obilić, Xhafer Gashi, koji se zahvalio ministrici  Redžepi, ministru Vitiji i svim gradonačelnicima opština na njihovom prisustvu na ovom važnom sastanku, kako bi razgovarali o trenutnoj situaciji, predstavljenim izazovima, sprovođenju mjera i preporuka centralnog nivoa, kao i prijedlozima za nove mjere koje bi trebalo da stupe na snagu 4. maja 2020. godine.

Predsjednik Gashi naglasio je da su opštine uspjele uspješno da upravljaju situacijom, s obzirom da su se pored virusa korone COVID-19, opštine se suočile i sa drugim izazovima, posebno onih iz društveno-ekonomskih oblasti  koji su prouzrokovali probleme i obustave rada svih malih, srednjih i raznih preduzeća. Predsjednik Gashi naglasio je da će uzeti sve prijedloge opština u vezi sa novim mjerama i preko objedinjenog dokumenta uputiće ih Ministarstvu zdravlja i grupi eksperata.

Tokom sastanka gradonačelnici su predstavili različite izazove sa kojima se opštine suočavaju i za koje su potrebna rješenja. U principu, učesnici su se složili da će zajedničkom koordinacijom svih radnji i primjenom mjera uspjeti da umanje i prevaziđu ovaj globalni izazov pandemije COVID-19.