Odluka o državnim testovima u maju

Ministarstvo obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija (MONT) donijelo je odluku o "Procedurama realizacije ocjenjivanja učenika tokom učenja na daljinu”, na svim nivoima preduniverzitetskog obrazovanja. Takođe, uz pomoć mnogih stručnjaka, sastavili smo "Vodič za ocjenjivanje učenika tokom učenja na daljinu" na Kosovu tokom perioda vanrednih okolnosti koje je stvorila pandemija COVID 19 za školsku godinu 2019/2020.

Ova dva dokumenta treba smatrati sastavnim dijelom učenja na daljinu. "Vodič za ocjenjivanje učenika tokom učenja na daljinu" sugerira da se procjena učenika tokom učenja na daljinu realizira integrirano. Dakle, tokom perioda učenja na daljinu u okolnostima pandemije COVID 19, odredbe člana 3 Administrativnog uputstva 8/2016 o ocenjivanju učenika prema okviru nastavnog programa preduniverzitetskog obrazovanja u Republici Kosovo neće se primenjivati.

"U Vodiču smo dali detalje o metodama, načinu i formama ocjenjivanja i postupcima za ubacivanje ocjena u nastavnikov lični dnevnik. Ocjene koje daju nastavnici moraju se prijaviti školskim vlastima kako bi učenicima izdali knjižice, potvrde, potvrde i diplome. Kad se stvore uslovi za povratak u školu, konačne ocjene stavljaju se u dnevnik odgovarajućeg razreda i u matične knjige", rekla je ministrica obrazovanja Hykmete Bajrami.

"Maja mjeseca ćemo donijeti odluku o održavanju Testa postihnuća (9. razred) i Maturskog ispita (12. razred), uz konsultaciju s nadležnim vlastima i institucijama. Ovom odlukom uskladit će se i datumi za upis u 10. razred kao i rokovi za prijavu na studije na univerzitetima ili Koledžima", dodala je ministrica Bajrami.

Izvor: Gazeta inFokus