Ublažavanje mjera preduzetih u borbi sa pandemijom

Ministrica ekonomije Rozeta Hajdari izjavila je da bi od 4. maja moglo doći do postepenog ublažavanja mjera preduzetih u borbi sa pandemijom i postepenog otvaranja preduzeća.

"Smatramo da možda postoje uslovi za to i nadam se da će, u saradnji sa građanima, ove mjere biti uklonjene i ranije. To će zavisti od razvoja situacije izazavane pandemijom“, rekla je Hajdari gostujući u emisiji "Interaktiv" na KTV.
Hajdari je, takođe, istakla da je aketuelna vlada nasledila budžet sa minusom od 300 miliona eura, ističući da je to veliki dug.
"Hitan finansijski paket može da predloži samo vlada. Ne znam da li može postojati paralelni paket Skupštine Kosova. Finansijski paket donosi izvršna vlast i jedino to dolazi u obzir", naglasila je ona.
Prema njenim riječima, vlada je tokom pandemije preduzela mjere koje su imale za cilj spašavanje života građana i koje imaju efekta. Međutim, sve to istovremeno uzrokuje i velike ekonomske gubitke.
"Vlada Kosova će pokušati da odgovori na ovu potrebu, prvo hitnim fiskalnim paketom, a potom i sa drugim paketom mjera za ekonomski oporavak. Sarađujemo sa ekonomskim komorama kako bismo došli do procjena i načina rješavanja ekonomskih gubitaka“, navela je ona.
Hajdari je rekla da je rano za procjenu gubitaka na makroekonomskom nivou, ali će se u narednim danima raditi i na tim analizama.