ANALIZA

Dok se u državama, ali i među narodima, pokazalo jedinstvo i solidarnost u borbi protiv virusa kovid-19, na Kosovu je dolaskom pandemija ojačan apetit za vlašću, što je kao posljedicu ostavilo Kosovo bez vlade, piše Koha u analizi koja se bavi političkim stanjem na Kosovu u vrijeme pandemije.

„Ono što je viđeno u posljednjih pet nedjelja jeste nedostatak međuinstitucionalne interakcije, partijskog jedinstva, fokus institucija i stranaka u borbi između sebe; ne u potpunosti funkcionalne institucije i odlučivanje u mnogim slučajevima neadekvatno. Nedostatak motivisane komunikacije u odnosima između centralne i lokalne uprave; kao i polarizacija društva, praćena nepoštovanjem mjera izolacije koje je vlada uvela“, navedeno je u analizi.

Ovo političko okruženje u borbi protiv virusa kovid-19 proizvelo je posljedice po građane.

U posljednjih sedam dana više od 200 stanovnika na Kosovu imalo je pozitivan test na virus, dvostruko više nego prethodnih nedjelja.

I kako se izolacija građana kod kuće ove nedjelje smatra poslednjim korakom u razbijanju virusa, mnogi sektori ekonomije su zatvoreni, a negativni efekti tog zatvaranja će tek uslijediti.

Jeta Krasniqi je iz Demokratskog instituta Kosova, koja vodi projekat za jačanje nadzorne uloge skupštine nad vladom govorila je za Kohu na ovu temu.

Ona smatra da politički ambijent u kom se sada nalazi Kosovo nije dobar.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore