Za nedjelju dana podneto više od osam hiljada zahtjeva

U Poreskoj upravi Kosova (PUK) za samo nedjelju dana podneto je više od osam hiljada zahtjeva za korišćenje sredstava iz vladinog paketa hitne pomoći, piše Gazeta Express.

Zbog krize izazvane koronavirusom do sada je raskinuto oko 400 ugovora o radu, a 1.816 radnika prvi put je potpisalo ugovore o radu sa preduzećima poslije 1. marta, kako bi iskoristili ovaj paket.

Direktor PUK Ilir Murtezaj u intervjuu za Kosovapress kaže da su u roku od nedjelju dana kompanije zatražile podršku od 170 eura za 33.366 zaposlenih i dodaje da se ovi zahtjevi ne mogu riješiti brže od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva.

“Za nedjelju dana od kada je paket objavljen do danas imamo 8.256 zahtjeva, od kojih su više od šest hiljada zahtjevi u vezi  sa nadoknadom plata za zaposlene i 1.943 zahtjeva za nadoknadu za zakupninu. U okviru zahtjeva za naknadu za radnike, 33.366 zaposlenih je kategorije A, 389 kategorije B i 1.816 zaposlenih iz kategorije C”, rekao je on.

Pojasnio je da kategorija A znači da su radnici zaposleni u preduzećima kod kojih imaju ugovore o radu i zbog pandemije nisu uspjeli da dobiju svoje plate, pa će im iz hitnog paketa biti nadoknađeno 170 eura.

“Kategorija B se odnosi na zaposlene koji su zbog finansijskih teškoća raskinuli ugovore sa poslodavcem a taj broj je 389. Imamo i kategoriju C to je za zaposlene koji su zaključili ugovor o radu poslije 1. marta", kaže Murtezaj.

Direktor PUK navodi da samozaposleni nisu bili uključeni u vladine mjere podrške preduzećima i da je o ovom pitanju razgovarano sa ministrom finansija i transfera da bi se pronašlo rješenje za njih, jer se radi o više od 15.000 lica.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express