Ministrica administracije i lokalne samouprave

Ministrica administracije i lokalne samouprave na dužnosti Emilija Redžepi i ministar zdravlja na dužnosti Arben Vitia razgovarali su sa zamjenikom predsjednika Asocijacije opština Kosova Xhaferom Gashijem o najavljenim mjerama u borbi sa pandemijom a cilj sastanka je bolja međuinstitucionalna koordinacija vlade i opština, saopšteno je iz Ministarstva administracije i lokalne samouprave.

Na sastanku su razjašnjene preporuke Nacionalnog instituta za javno zdravlje, kao i velika potreba da se donesu nove odluke i mjere Ministarstva zdravlja kako bi se upravljalo vanrednom situacijom u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, navodi se u zajedničkom saopštenju Ministarstva zdravlja, Ministarstva administracije i lokalne samouprave i Asocijacije opština Kosova.

Tom prilikom je razjašnjeno da je zbog kratkog vremena i potrebe da se odmah donesu odluke, bilo nemoguće imati sveobuhvatne konsultacije sa predsjednicima opština i Asocijacijom kosovskih opština, u pogledu novih mjera koje je preduzelo Ministarstvo zdravlja.

Redžepi je izrazila spremnost i uvjeravanja predsjedniku Gashiju da će se o daljim akcijama u vanrednim situacijama, koje imaju uticaj na sprovođenje i opštine, unaprijed konsultovati predsjednici opština i Asocijacije kosovskih opština.

Vitia je zatražio razumjevanje svih predsjednika opština i objasnio da u vezi sa nedavnim odlukama, zbog situacije i velike potrebe da se poreduzmu hitne mjere u cilju rješavanja situacije, nije bilo moguće prethodno konsultovati predsjednike opština.


Sastanak predstavnika MALS, Ministarstva zdravlja i Asocijacije opština Kosova

Izrazio je najveću zahvalnost na radu predsjednika opština u pogledu upravljanja vanrednom situacijom i istovremeno uvjerio Gashija da će se svaka buduća odluka donositi u potpunoj koordinaciji sa opštinama i Asocijacijom.

Gashi je izrazio potrebu za boljom koordinacijom između opština i vlade, a takođe je zatražio da se opštine, za koje se planira da bude uveden karantin, najpre konsultuju i obavijeste unaprijed.

Takođe je uvjerio nadležne ministre da će se sve preporuke i odluke koje donosi Ministarstvo zdravlja sprovesti u zajedničkoj koordinaciji.

Redžepi i Vitia još jednom su potvrdili svoju spremnost i posvećenost da podrže opštine u prevazilaženju vanredne situacije.