Mišljenje analitičara

Nakon što je na skupštinskom zasjedanju, na inicijativu Demokratskog saveza Kosova izglasano nepovjerenje vladi Albina Kurtija produbljena je politička kriza na Kosovu. Hoće li, i kada će biti raspisani parlamentarni izbori, i da li će vlada Albina Kurtija nastaviti da funkcioniše sa ograničenim ovlašćenjima u vreme pandemije korona virusa, za sada se sa sigurnošću ne može tvrditi, kažu poznavaoci političkih prilika.

Politički analitičar Fisnik Halimi je gostujući u emisiji razgovor na RTK2 ocjenio da trenutna vlada u kojoj  Albin Kurti ima ulogu vršioca dužnosti premijera nema legitimitet i da je neminovno raspisivanje novih izbora.

"Imamo jednu vladu bez legitimiteta, što znači da ova vlada ne može da uradi sve, ne može da uradi ništa, nema većinu u skupštini. Kad nemaš većinu u skupštini, možeš sasvim malo toga da uradiš. Bez obzira na to u kojoj smo sada situaciji mi treba da izaberemo novu vladu. Ova skupština treba da izglasa bilo čiju vladu sa nekim rokom do 9 mjeseci, dok se ne ode na nove izbore. Bez novih izbora, ne vidim kraj političke krize“, rekao je Halimi.

Direktor instituta za Evropske poslove u Beogradu, Naim Leo Beširi, ističe da su u ovom momentu moguća tri scenarija nakon pada kosovske vlade. Po njegovim riječima, prvi i najmanje vjerovatan jeste raspisivanje izbora, drugo rješenje bi bilo uvođenje vanrednog stanja ali je po njegovom mišljenju najbliže riješenje da predsjednik Thaçi povjeri mandat lideru LDK, Isi Mustafi.

„Treća, što je najvjerovatnija opcija je da predsjednik Thaçi da mandat Isi Mustafi da proba da formira većinu u parlamentu. Postavlja se pitanje da li 83 poslanika koji su glasali za rasformiranje vlade Albina Kurtija mogu biti faktor oko formiranja vlade oko Ise Mustafe. Prije svega imajući u vidu da stvari oko njegove stranke nisu baš najsjajnije. U svakom slučaju želim da vjerujem da je interes svih političkih lidera da se zdravlje i bezbjednost građana stavi na prvo mjesto“, rekao je Beširi.

Prema Ustavu Kosova nakon što je došlo do pada vlade, predsjednik države može da raspusti Skupštinu, za šta, zbog trenutne situacije oko pandemije korona virusa, ima malo vjerovatnoće.

Milan Milićević, RTK2